https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Twintiger voor rechtbank na crash waarbij politiehonden om het leven kwamen

© (Foto MM)
Redactie KW

De begeleider van Drago en Blue Drago (5) en Blue (1), de overleden politiehonden van de zone Damme/Knokke-Heist, heeft geëmotioneerd de zitting in de rechtbank gevolgd. De twintiger die het ongeval veroorzaakte, geeft toe dat hij voorrang moest verlenen. Al wil de verzekeringsmaatschappij dat de politieman voor een deel aansprakelijk wordt gesteld.

Zondag 2 februari 2020 staat voor politieman Björn De Waele (43) voor eeuwig als een gitzwarte dag in z’n geheugen gegrift. De man was samen met een collega op weg naar een interventie toen ze aan de Kalvekeetdijk in Knokke-Heist botsten op een andere wagen met drie 19-jarigen aan boord. Zij verlieten net een parking. De tol was zwaar. Beide voertuigen kwamen tot stilstand tegen een boom. Bij de crash kwamen Drago en Blue, de twee politiehonden van Björn, om het leven.

Het verdriet binnen het politiekorps was enorm. Drago en Blue waren dan ook zoveel meer dan een patrouille- en drugshond. Opleiding, trainingen, talloze interventies… Alles maakte Björn met de viervoeters mee. Drago was al 5 jaar en had dus heel wat ervaring. Blue was amper 1 jaar en nog volop in opleiding. Dag en nacht waren ze samen op pad. Hun overlijden kwam niet alleen hard aan bij de politiezone Damme/Knokke-Heist, maar bij uitbreiding bij alle hondengeleiders in Vlaanderen. Vijf dagen na het ongeval kwamen honderden collega’s samen tijdens een indrukwekkende herdenkingsceremonie.

Ondertussen werkt Björn, die na het ongeval 2,5 maanden samen met Diesel, z’n nieuwe politiehond. Toch blijft het verdriet om Drago en Blue groot. Dat bleek dinsdagochtend in de politierechtbank. Met tranen in de ogen aanhoorde hij het pleidooi van zijn advocaat. “Drago en Blue waren zoveel meer dan enkel politiehonden. Ze waren zijn alles en werden binnen het korps als volwaardige collega aanzien”, sprak zijn raadsman. “Als men Drago en Blue zag, zag men mijn cliënt en omgekeerd. Na de crash is hij in een nachtmerrie beland.” Uit de verklaringen in de rechtbank bleek dat Björn er alles aan deed om zijn honden te redden.

“Op het moment van de crash hoorde hij de honden huilen”, vervolgde zijn advocaat. “Hij heeft er alles aan gedaan om ze te bevrijden en wakker te krijgen, maar dat is niet gelukt. Ook hartmassage kon hen niet meer redden. Op dat moment zakte de wereld weg onder zijn voeten. Die dag is hij zijn kinderen verloren. De band tussen een hondengeleider en z’n viervoeters is uniek.”

Björn nam ook zelf kort het woord. “Het was mijn droom om hondengeleider te worden. Ik heb er zo hard voor gewerkt. Op een paar seconden raakte ik alles kwijt. Onze band was uniek”, sprak de politieman.

De bestuurder die het ongeval veroorzaakte, betwist niet dat hij voorrang moest verlenen. “We benadrukken wel dat mijn cliënt zeker niet roekeloos de baan opreed”, pleitte zijn advocaat. “Het zicht werd deels belemmerd door de bomen. Door de impact van de crash herinnert hij zich nog weinig van het ongeval zelf. Gezien z’n blanco strafblad, vragen we wel een milde straf.” Op burgerlijk gebied vroeg de verdediging om de politieman voor een kwart aansprakelijk te stellen. “Als men aan hoge snelheid door die straat rijdt, zouden ze minstens de sirene moeten gebruiken. Dat was niet het geval. Enkel de zwaailichten waren in werking”, klonk het. De advocaat van de politieman vroeg om de gedeelde aansprakelijkheid ongegrond te verklaren. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.