Rallywagen reed haar nieuwe garage kapot, maar Heidi blijft fan: “Ik wil een stukje wagen in de muur laten metsen”

© foto TP
Redactie KW

“Een enorme klap, een grote stofwolk en dan dat onwezenlijke moment: is dit nu écht gebeurd?” Heidi Naeye (49) en schoondochter Britney Lepla (21) verslikten zich zaterdag in hun koffie, toen de rallywagen van Pieter Tsjoen om 10.30 uur tegen hun huis reed bij het Ieperse dorp Hollebeke.

De schade was groot, maar Heidi blijft rallyfan en wil een brokstuk van Tsjoens wagen in haar nieuwe garagemuur verwerken. “Als aandenken.”

“Britney en ik dronken een koffietje terwijl we vanop de eerste verdieping door het open raam de rally bekeken”, vertelt Heidi. “In de 22 jaar dat ik hier woon, passeert de rally elk jaar voor mijn deur in de Kasteelhoekstraat, maar nu kwamen ze voor het eerst vanuit de andere richting. We merkten dat enkele wagens moeite hadden om hun wagen onder controle te houden, omdat ze een bocht vlakbij het huis wel heel dicht coupeerden. Stel je voor dat ze in onze voorgevel rijden, als dat maar goed komt, zeiden we luidop.”

Adrenaline door het lichaam

“Een paar minuten voor het ongeval zat ik nog in de garage, op zoek naar ons hondje Foxy”, zegt Britney. “Omdat de rally zoveel lawaai maakte, heb ik haar in de tuin gestoken. Gelukkig maar. Toen ik weer boven was, zag ik hoe die rallywagen eerst een boom afreed en dan precies ons huis binnenreed.”

“Ik dacht eerst dat hij in onze living zat”, vervolgt Heidi. “Toen ik beneden kwam, lagen daar wel stukken baksteen en heel wat stof. De adrenaline gierde door mijn lichaam, want ik was bang wat ik zou aantreffen. De copiloot was al uit het voertuig gekropen, toen ik bij de garage kwam. We hebben de auto geparkeerd aan de garage om koffie te drinken, zei hij.”

“Hij moest overal mee lachen, wellicht door de shock. Hij liep rond en dat was straf, want achteraf hoorden we dat hij een gebroken ruggenwervel had. De piloot kon op dat moment niet lachen. Hij was volledig van de kaart. Ik ondersteunde hem richting de tuin achter het huis, want er bleven rallywagens voorbijrijden tot de race werd stilgelegd.”

Drank in de garage

Brandweer Westhoek kwam de brokstukken opruimen en de garage werd gestut. “Ik bood hen iets aan om te drinken, maar besefte dan dat onze drank in de garage stond”, aldus Heidi. “Heel de muur is gebarsten en de nieuwe poort, woensdag pas geplaatst, is vernield. De garage en woning zijn net gerenoveerd. Binnen hebben we uiteindelijk niet veel schade, want we hadden onze voertuigen voor de zekerheid een eindje van de weg geparkeerd.”

Er werden strobalen geplaatst bij de garage voordat de race hervat werd. “We zijn ons dan in de tuin achter het huis gaan zetten, want we waren er niet meer zo gerust in.”

Pottenkijkers en ramptoeristen

Na de race had de garage veel bekijks. Heidi zat een tijdje met haar zoon Akira en Britney op de strobalen. “Normaal passeert hier tien man op een avond, maar nu hebben we enorm veel pottenkijkers en ramptoeristen. We zouden hier beter worsten verkopen”, grapt Heidi.

“Het is wel opvallend hoe weinig schaamte sommige mensen hebben. Ook de vele negatieve reacties tegen de rally naar aanleiding van dit ongeval hebben mij geraakt. Ik blijf fan en ben heel tevreden van het snelle werk door organisatie, politie, brandweer en stadsbestuur. Gelukkig vielen er geen zwaargewonden en bleef de woning gespaard. Al de rest kan hersteld worden. Ik vond een stukje van de rallywagen in mijn kapotgereden garage en wil het laten metsen in de nieuwe muur. Als aandenken.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier