Meisje aan de betere hand na ongeval met Lijnbus in Tielt, familie verwijt chauffeur niets

De plaats waar het ongeval gebeurde. © BF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Niyah, het meisje van 21 maanden dat donderdag in het centrum van Tielt werd aangereden door een Lijnbus, is aan de betere hand. Het kleine meisje werd aanvankelijk in een kunstmatige coma gehouden, maar is inmiddels wakker. “We nemen de buschauffeur zeker niets kwalijk.”

Een buschauffeur wou donderdagochtend vanuit de Kortrijkstraat in Tielt de Ramestraat indraaien. Op dat ogenblik maakten een 57-jarige oma uit Pittem en de kleine Niyah de intentie om er het zebrapad over te steken. “Iets verder stond een vrachtwagen. Waarschijnlijk heeft de chauffeur zich vooral daarop gefocust”, aldus Johan Vandeputte uit Ardooie die langs andere zijde de opa is van Niyah. De bus raakte zowel de grootmoeder als Niyah. Het kleine meisje kwam gedeeltelijk onder de zijkant van de bus terecht. De oma kon haar nog op tijd wegtrekken waardoor het kindje niet onder de wielen belandde. Niyah werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Tielt, van daaruit ging het richting het ziekenhuis in Gent.

Lange revalidatie

Ze liep bij het ongeval een breuk aan haar bekken en aan enkele ribben op. “Haar mild werd verpletterd. Ze werd aanvankelijk in een kunstmatige coma gehouden, maar Niyah is inmiddels wakker. De mensen in de ziekenhuizen hebben prachtig werk geleverd. Niyah wacht waarschijnlijk nog een lange revalidatie, maar het gaat de goede richting uit. Aanvankelijk waren haar waarden niet goed, maar haar niertjes beginnen opnieuw te reageren en ook de koorts in onder controle. We kregen vrijdag te horen dat we morgen zelf al op bezoek mogen in Gent.”

Inschattingsfout

De familie Vandeputte neemt de buschauffeur niets kwalijk. “Dat kan iedereen gebeuren. Als iedereen zijn vinger zou opsteken die nog nooit een inschattingsfout gemaakt heeft in het verkeer, dan zouden er niet veel vingers beneden blijven.” Johan is zelf brandweerofficier bij de brandweer van Ardooie. Ook zijn zoon Tom en schoondochter Ellen behoren tot de brandweerfamilie. “Als brandweerman word je verondersteld om hard te zijn. Je komt in aanraking met zware ongevallen. Maar iets dergelijks met je dochter of kleindochter kruipt toch serieus in de kleren. Maar we zijn nu vooral ook opgelucht dat we na dit voorval positief naar de toekomst kunnen kijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier