Marokkaanse gemeenschap start inzamelingsactie voor gezin van doodgereden Mohamed (45)

De 45-jarige Mohamed Azdad (foto inzet) stierf nadat hij zondagnacht door een dronken en gedrogeerde chauffeur van de weg werd gemaaid in hartje Kortrijk. © LSi
Olaf Verhaeghe

Een harde werker, een uitzonderlijk mens en een fantastische papa voor zijn drie kinderen. Zo wordt de 45-jarige Mohamed Azdad door zijn collega’s en vrienden omschreven. De Kortrijkzaan van Marokkaanse origine overleed afgelopen weekend nadat de dronken en gedrogeerde Stijn V. uit Ingelmunster aan hoge snelheid op hem inreed in Kortrijk. De Marokkaanse gemeenschap in Kortrijk is intussen een inzamelingsactie gestart om het achtergebleven gezin van Mohamed te ondersteunen. “Alle hulp is welkom, zowel op financieel als administratief vlak”, klinkt het.

Hij verkocht zijn bedrijf in Spanje om voor een Kortrijkse transportfirma te komen werken. Een half jaar later voelde hij zich al helemaal thuis in België. Zijn drie jonge kinderen speelden graag en vaak buiten aan het José Vermeerschplein in Heule, zelf werkte hij zich uit de naad voor zijn nieuwe baas en collega’s.

Tot afgelopen zondagnacht het noodlot toesloeg. Een dramatisch verkeersongeval rukte de 45-jarige Mohamed Azdad weg uit het leven. De 27-jarige Stijn V. uit Ingelmunster, racend door het centrum van Kortrijk, schepte de man die met twee vrienden onderweg was na de EK-finale tegen zo’n 100 kilometer per uur op. Mohamed overleefde de klap niet en stierf in de armen van een van zijn vrienden.

Oneerlijk

“Hij was een uitzonderlijk iemand”, vertelt Mohamed El Kaddoiri, zaakvoerder van de transportfirma waar Mohamed sinds begin dit jaar aan de slag was. “Een hele goede werker, iemand op wie je altijd kon rekenen, die altijd paraat stond. Een fantastische vader voor zijn drie kinderen ook. De crisis had hem en zijn bedrijf in Spanje niet gespaard, maar toch werd je altijd met open armen en als een koning ontvangen.”

Het verlies van Mohamed slaat diepe wonden in zijn directe omgeving. “Ik kan het nog altijd niet geloven”, zucht Mohamed El Kaddoiri. “Het hele gezin was op die korte tijd al uitstekend geïntegreerd. Zo’n toffe, warme mensen… Het is oneerlijk. Zo oneerlijk.”

Intussen worden alle voorbereidingen getroffen om het lichaam van de overleden Mohamed te repatriëren naar Marokko, waar hij komend weekend naast zijn moeder kan worden begraven. Woensdag vond er in de moskee Atakwa in Kortrijk nog een herdenkingsmoment en dodengebed plaats en kregen vrienden en kennissen de kans om een laatste groet te brengen.

Administratieve hulp

“Het overlijden van Mohamed heeft de hele Marokkaanse gemeenschap in Kortrijk en omgeving diep geraakt”, vertelt Jamal Qnioun. Hij zette de voorbije dagen mee een inzamelings- en hulpactie voor de weduwe en drie kinderen van 3, 9 en 11 op poten. “De kosten voor onder meer de repatriëring zullen kunnen worden gedragen, onder meer dankzij een bijzondere inspanning van Mohameds werkgever. Maar de rekeningen voor de school, de huur en andere kosten zullen er uiteraard blijven komen. De weduwe heeft hier nog geen werk. Ze spreekt wel heel mooi Spaans en wat Frans, maar Nederlands is geen evidentie.”

Alle hulp om het getroffen gezin te ondersteunen is dan ook welkom. “Niet alleen financieel, maar ook op vlak van administratie of voor de drie kinderen kunnen we hulp gebruiken”, aldus Jamal. “Wie iets kan missen of een steentje kan bijdragen, hoe klein ook is van harte welkom. Niet alleen in Kortrijk, maar ook ver daarbuiten is er veel medeleven met de familie van Mohamed. Laat ons allemaal ons goed hart laten zien.”

Financiële giften voor de weduwe en drie jonge kinderen van Mohamed Azdad kunnen worden gestort op BE27 9501 9428 5473 op naam van Latifa El Kaddoiri. Het geld gaat integraal naar de familie. Wie op een andere manier wil helpen, kan via Facebook terecht bij Jamal Qnioun.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.