Man veroordeeld voor kleine aanrijding in Oostduinkerke waarna zwangere vrouw in nasleep baby verloor

Redactie KW

De politierechter in Veurne oordeelde vandaag in een bijzonder pijnlijke zaak na een banale aanrijding aan de kust vorig jaar. Een 65-jarige man reed er stapvoets een 33-jarige zwangere vrouw aan, die geraakt werd aan de elleboog. Dagen later bleek haar foetus geen hartslag meer te hebben en werd de baby doodgeboren. Volgens de vrouw een gevolg van de aanrijding, maar dat bleek niet uit het onderzoek. De man werd veroordeeld voor de lichte aanrijding, de vrouw omdat ze niet op het voetpad wandelde.

De feiten gebeurden op 19 juli vorig jaar in de Noordzeedreef in Oostduinkerke, een weg die naar zee leidt. Het was een warme zomerdag, er waren veel wandelaars en veel geparkeerde wagens in de smalle en hellende straat. De 65-jarige J. uit Nieuwpoort ging naar zee met zijn kleinkinderen die samen met hun mama achterop reden en zocht een parkeerplaats. De 33-jarige S., een vrouw uit Oudergem, was er met haar man en dochter op vakantie en wandelden langs de weg, waar geen voetpad was. De vrouw was op dat moment 7 maanden zwanger.

Op de smalle weg kwam het tot een lichte aanrijding tussen J. en S. Er ontstond op straat een zeer heftige discussie tot een getuige tussenbeide kwam. Omdat er geen schade was aan de wagen en S. geen verwondingen had zei die dat J. best vertrok om de gemoederen te bedaren. S. belde nadien de politie op. “Ze was bijzonder over haar toeren en extreem kwaad”, sprak de procureur. “Gelet op haar zwangerschap adviseerde de politie haar naar het ziekenhuis te gaan, wat ze weigerde. Ook J. werd verhoord en de politie stelde eveneens geen schade vast aan de wagen en geen letsels bij S.” De zaak kreeg echter een dramatische wending de dagen nadien.

Baby verloren door klap

“Twee dagen later voelde S. zich onzeker en ging naar het ziekenhuis in Veurne voor een echo”, sprak haar advocaat. “Alles was in orde. Vijf dagen later echter voelde ze zich onwel en ging opnieuw naar het ziekenhuis. Daar werd vastgesteld dat haar baby geen hartslag meer had. De zwangerschap verliep tot dan toe normaal. Voor ons staat het vast dat ze haar baby verloor door de forse klap die ze kreeg in haar zijkant achter haar rug. Zij hebben het gevoel dat hun kind vermoord werd. Ze vragen dan ook om J. te vervolgen voor onopzettelijke doding. Het feit dat S. zelf vervolgd wordt omdat ze aan de verkeerde kant van de weg liep begrijpen wij absoluut niet.” Na beraad over het dossier besloot het parket om J. enkel te vervolgen voor de aanrijding zelf, de verwondingen die S. opliep en omdat hij na het ongeval wegreed. Voor de dood van de baby werd hij dus niét vervolgd. Uit onderzoek op de foetus bleek immers dat die niet overleed door stomp geweld maar wel door een probleem met de vliezen.

Begrip voor ondraaglijke pijn

Ondanks de vraag dat wél te doen moest de politierechter zich dus eigenlijk niet uitspreken over de dood van de baby. De gemoederen liepen tijdens het proces wel erg hoog op, de sfeer was soms ronduit grimmig. Uiteindelijk werd de 65-jarige man veroordeeld tot een geldboete van 960 euro, volledig met uitstel, voor het veroorzaken van het ongeval waarbij de vrouw gewond raakte, voor het niet regelen van zijn snelheid en omdat hij nadien niet ter plaatse bleef. De 33-jarige vrouw kreeg 80 euro boete volledig met uitstel omdat ze zonder reden niet op het voetpad wandelde. “De rechtbank heeft alle begrip voor hoe pijnlijk de zaak is voor alle betrokkenen”, klonk het. “Maar hoe pijnlijk het verlies van een foetus ook is, hoe frustrerend en ondraaglijk die pijn is in het licht van de aanrijding, het recht kan maar geschieden aan de hand van de rechtsregels, in een er geweten.” En dus was er geen reden om de bestuurder alsnog te vervolgen voor de door de vrouw gevraagde doodslag op de foetus. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.