https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Man (28) beweegt nabestaanden in politierechtbank tot tranen: “Ik heb er alles aan gedaan om Gaëtan nog te redden”

Redactie KW

“Het spijt me. Ik hoop dat iedereen van jullie familie zich sterk houdt. Ik heb er alles aan gedaan om hem nog te helpen.” Een 28-jarige man uit Staden richtte zich woensdagochtend richting de nabestaanden van Gaëtan Van Daele. De veertiger kwam in de zomer van 2020 om het leven nadat zijn wagen op de E403 achteraan werd aangereden door het voertuig van de beklaagde. De man was op slag dood, zijn 17-jarige zoon raakte zwaargewond. Enkele familieleden verlieten in tranen de rechtbank.

Het ongeval gebeurde op 19 juli 2020 op de E403 in Ardooie. Volgens de bevindingen van de verkeersdeskundige moet de wagen van het slachtoffer met een hoge snelheid achteraan aangereden zijn door een ander voertuig. Door die botsing vloog het eerste voertuig tegen een betonnen middenberm. Voor de bestuurder, een veertiger uit Moeskroen, kwam alle hulp te laat. Gäetan van Daele werd uit het voertuig geslingerd en overleed ter plaatse. Zijn 17-jarige zoon werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis en stelt het ondertussen goed.

Volgens het Openbaar Ministerie is de 28-jarige beklaagde uit Staden volledig aansprakelijk voor het dodelijk ongeval. De advocaat van de twintiger probeerde de situatie te schetsen. “Ik wil in de eerste plaats benadrukken dat mijn cliënt geen wegpiraat is”, startte hij het pleidooi. “Hij was die bewuste dag gaan helpen bij een nonkel op z’n boerderij en na een tussenstop keerde die man huiswaarts, waarna het ongeval gebeurde. Mijn cliënt is meteen hulp gaan bieden en probeerde het slachtoffer in afwachting van de hulpdiensten te reanimeren. Hij heeft alles gedaan wat hij kon.” Daarna benadrukte de verdediging dat de beklaagde geen brokkenpiloot is en nooit drink of uitgaat. “Het was een moment van onvoorzichtigheid. Hij wil zich oprecht excuseren bij de familie. Ik vraag alleszins rekening te houden met de omstandigheden en de straf zoveel als mogelijk met uitstel te geven.”

Uiteindelijk nam de 28-jarige uit Staden ook zelf het woord. Daarbij richtte hij zich tot de aanwezige familie in de zaal. “Het spijt me enorm. Ik heb alles geprobeerd om hem te helpen en hoop dat iedereen van de familie zich sterk houdt”, klonk het oprecht. Enkele familieleden van het slachtoffer kregen het moeilijk en konden hun tranen nauwelijks bedwingen.

De politierechter wou tot slot nog horen van de twintiger wat er vlak voor het ongeval nu juist gebeurde. “Ik was zeker niet bezig met mijn gsm. Die lag in mijn rugzak”, repliceerde hij. “Misschien ben ik een moment in slaap gevallen of ingedommeld?” De politierechter veroordeelde de man uiteindelijk 3 maanden cel met uitstel, 800 euro boete en één maand rijverbod. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten