Koerier (60) verongelukt op tweede dag van werken op E403: “Graag geziene collega kwijt”

© BF
Redactie KW

De herstellingswerken op de E403 in Ardooie hebben al na één dag een dode geëist. Erik M. uit Ronse, een 60-jarige koerier van de firma Stadsbader uit Harelbeke, werd dinsdag verrast door een trucker die plots vertraagde. Hij overleefde de zware klap niet. “We zijn een zeer loyale en graag geziene collega kwijt.”

Het tragische ongeval gebeurde dinsdag toen Erik M. rond 11.30 uur onderweg was naar het RTS Depot van Stadsbader in Zedelgem. Op de E403 in Ardooie zijn er sinds maandag herstellingswerken bezig en ter hoogte van de afrit in Ardooie begon het verkeer al te vertragen. Volgens een getuige had ook M. al zijn snelheid aangepast, maar plots werd hij toch verrast door een vrachtwagen voor hem die nog een stuk trager ging rijden. M. wilde in laatste instantie nog een botsing vermijden en trok zijn stuur over, maar dat had veel ernstiger gevolgen. Hij kwam met de bestuurderszijde van zijn Mercedes pal op de hoek van de Nederlandse oplegger terecht, waardoor de impact een stuk heviger was. Zijn cabine werd totaal vernield.

De brandweer werd opgeroepen om de onfortuinlijke zestiger uit Ronse te bevrijden, maar dat had geen zin meer. M. overleed ter plaatse. “Het bedrijf en zijn collega’s zijn aangeslagen”, zegt Walter Schoonvaere, personeelsdirecteur van Groep Stadsbader, een familiaal bouwbedrijf uit Harelbeke. “Erik was een zeer loyale, enthousiaste medewerker en graag gezien door zijn collega’s. We zullen al het nodige doen om hen te ondersteunen.”

M. was al sinds 2012 aan de slag bij Stadsbader. Hij werkte er eerst als kraanwagenchauffeur en nu sinds een drietal jaar als koerier. Zijn taak bestond erin kleiner materiaal, uitrustingen en administratie te vervoeren van depot naar depot. “Routinewerk met een vast schema”, zegt Schoonvaere. “Hij legde die weg geregeld af. Het gaat om een heel spijtig ongeval. Had hij zijn stuur niet overgetrokken, dan was het wellicht een botsing met minder ernstige gevolgen. Erik had veel ervaring. Hij was nog nooit betrokken bij een ongeval. We zijn een waardevolle collega kwijt.”

Het dramatische incident gebeurde amper één dag nadat er herstellingswerken op de E403 zijn gestart. Het verkeer is er teruggebracht op één rijstrook omdat er herstellingen moeten gebeuren aan de spoorwegbrug en de voegovergangen, die niet meer waterdicht zijn. Die werken zullen naar schatting zes weken duren. Daarna is de rijrichting naar Kortrijk aan de beurt.

Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer is er tot vijftien kilometer file mogelijk. Om de werf- en verkeersveiligheid te garanderen is een mobiele trajectcontrole en flitspaal geplaatst in de richting van Brugge, maar die maatregelen blijken dus meteen al niet te volstaan. (GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier