https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hoe vertel je een kind van zes dat zijn vader niet thuiskomt?

© gf/LSi
Olaf Verhaeghe

Ze sprak stil en bedachtzaam. Ze dacht na over elk woord, iedere zin en alle stiltes die ze liet vallen. Soms was het gewoon nodig, omdat het haar te veel werd. Omdat haar keel dichtgeknepen werd door verdriet en de tranen traag maar zeker naar boven kwamen. Maar wat sprak ze ook sterk. Over háár Mohamed. Haar man. De vader van haar drie kinderen. Over de liefde die zij voor hem had en hij voor haar. Over hoe trots hij was op zijn drie kinderen, over hoe hij de familie hier samenbracht en over hoe hard hij werkte voor hun toekomst.

De emotionele getuigenis van de 36-jarige Latifa El Kaddouri, geboren en opgegroeid in Marokko en Spanje, maar sinds dit jaar thuis in Kortrijk, hakt er stevig in. Zondagnacht is het precies drie weken geleden dat de 45-jarige Mohamed Azdad in het centrum van Kortrijk uit het leven werd gerukt. Op de verkeerde plaats op het verkeerde moment, zegt men dan. Maar Mohamed mocht daar zijn. Hij was gewoon onderweg naar huis, na een avond met vrienden.

Hoe vertel je een kind van zes dat zijn vader niet meer thuiskomt?

Stijn V. had daar eigenlijk niet mogen zijn. Niet na wat hij acht jaar eerder met zijn auto als wapen had proberen aanrichten, niet na wat hij die zondagmiddag en -avond naar binnen had gekapt en zeker niet aan 100 kilometer per uur in straten waar zelfs 55 al te gek is. Stijn V. was op de verkeerde plaats op het verkeerde moment: hij zat achter het stuur. Veel woorden heeft Latifa niet voor de twintiger die het leven van haar man stopte en dat van haar en haar kinderen overhoop gooide. Ze hoopt enkel dat hij beseft wat hij aanrichtte.

Niet haar man begraven op meer dan duizend kilometer van hier. Niet alleen in een leeg bed kruipen. Niet zijn foto zien voorbijkomen en aan alles terugdenken. Maar wel haar kinderen vertellen wat er was gebeurd. Dát was het zwaarste waar ze door moest de voorbije drie weken. Want hoe vertel je een kind van zes dat zijn vader niet thuiskomt? Hoe troost je de zoons en dochter van iemand die alles voor hen deed? Ik zou de woorden niet kunnen vinden. Latifa kon het wel. Stil en bedachtzaam.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.