Henri Vandelanotte overlijdt na aanrijding in Italië

Wijlen Henri Vandelanotte. (gf)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Tijdens zijn vakantie in Italië is Henri Vandelanotte (42) om het leven gekomen bij een tragisch verkeersongeval. Bij het oversteken van de weg werd hij aangereden door een scooter. Na bijna twee weken vechten in een Italiaanse ziekenhuis bezweek de Bruggeling.

Henri Vandelanotte (42) was samen met zijn echtgenote Nadine en hun driejarig dochtertje Philippa op vakantie in het Italiaanse kuststad Rapallo, nabij Genua. Op 29 juli werd hij gegrepen door een scooter bij het kruisen van een straat. De Bruggeling werd in allerijl, met levensgevaarlijke verwondingen, overgebracht naar het universitair ziekenhuis van Genua. Daar overleed hij op maandag 9 augustus, in het bijzijn van zijn naaste familie.

Abdijschool

Henri Vandelanotte volgde lager onderwijs op Christus Koning en was een oud-leerling van de Abdijschool van Zevenkerken. Hij maakte deel uit van de retorica van 1997. De kring van oud-leerlingen reageert bedroefd over het plotse, te vroege overlijden van hun alumnus: “We zullen Henri herinneren als een trouwe vriend, die standvastig zijn weg ging. Hij haalde grote vreugde uit zijn gezin en werk, maar ook uit fotografie, sport, reizen en dromen van nieuwe bestemmingen. Een oprechte, mooie mens met een groot hart en nimmer aflatende vreugde in zijn ogen. Het verlies van Henri laat een grote leegte achter in ons midden. We wensen onze steun te betuigen aan zijn familie en vele vrienden.”

Ingenieur

Na zijn humaniora behaalde Henri Vandelanotte in 2001 aan KHBO het diploma van industrieel ingenieur. Nadien werd hij aan de KUL master in electrotechnical engineering. Een opmerkelijke carrièrekeuze, aangezien hij stamt uit een bekende Brugse familie van artsen. “Henri zei hierover altijd: de artsen kunnen maar werken met onze uitvindingen.”

Hij werkte veertien jaar lang voor Accenture in Brussel, een internationaal consultancy bureau dat diensten biedt voor management, technologie en outsourcing. Sinds januari 2020 was hij als lead IT consultant actief bij Boston Consulting Group Platinion, een wereldwijd adviesbureau, actief op het gebied van bedrijfsstrategie. Henri werd op professioneel vlak geprezen voor zijn no-nonsense aanpak, grondige kennis en teamspirit.

Hockey

Hoewel hij in Brussel werkte, bleef Henri Vandelanotte in Brugge wonen. Hij was met zijn echtgenote Nadine recent verhuisd naar Sint-Michiels. De nauwe banden met zijn geboortestad blijken ook uit het feit dat hij actief lid bleef van tennisclub De Witte Beer en van de Koninklijke Hockey Club Brugge.

“Henri ondernam tochten met zijn dochter in de draagzak, in de hoop haar zo de passie voor hiking door te geven”

Laatstgenoemde sportvereniging betuigt op zijn website alvast zijn medeleven: “Het is met groot verdriet dat we vernemen dat onze ploegmakker en vriend Henri Vandelanotte is overleden na een tragisch ongeval op vakantie in Italië. Henri heeft zich een groot deel van zijn leven geëngageerd voor onze club, zowel als spelend lid die al vanaf jongs af startte als later bij de heren 1.”

Teamplayer

“Als zoon van oud-voorzitter Michel Vandelanotte, zus van ex-speelster Sylvie Vandelanotte en oom van spelertjes Alexander en Charlotte Ghysel, was hij steeds bereid om de club bij te staan waar nodig. We zullen Henri herinneren als geëngageerd, sportief en een teamspeler die altijd voor zijn team en de club klaar stond. Namens zijn team de Heren Lagere 1, het bestuur en alle clubleden willen wij ons diepste medeleven betuigen aan zijn familie en geliefden en in het bijzonder aan zijn vrouw en dochter.”

Bergbeklimmer

Guy Royaux wijst er ons op dat zijn diep betreurde neef ook een verwoed bergbeklimmer was. “Henri beklom zelfs de Mont Blanc. Zijn leuze was dan ook : je kan meer dan je denkt. Hij ondernam verschillende wandeltochten, met zijn dochter in de draagzak, in de hoop haar zo de passie voor hiking door te geven. Hij was zeer sportief. Op Madeira nam hij deel aan een marathon trail run. Hij is ook op expeditie geweest naar de Noordpool met Dixie Dansercour, een persoon waar hij enorm naar opkeek en die in juni van dit jaar overleed.”

Aan de familie en vrienden van Henri biedt de redactie van Brugsch Handelsblad haar oprechte medeleven aan. (SVK/SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.