Fietshelm redt leven van jonge fietser

De fietshelm van Jarne is helemaal kapot.© GF
De fietshelm van Jarne is helemaal kapot.© GF
Redactie KW

De jonge fietser die dinsdagavond door een vrachtwagen werd aangereden in Snaaskerke ligt momenteel nog op de afdeling intensieve zorgen. De tiener liep tien ribfracturen op, maar vooral een kwetsuur aan zijn longen baart de dokters zorgen. “Zijn fietshelm heeft zijn leven gered”, zegt zijn mama.

Jarne Claeys (18) uit Zerkegem (Jabbeke) legde dinsdagmorgen zijn derde examen af. De jongeman zit in zijn eerste jaar burgerlijk ingenieur en wou ’s middags nog even ontspannen voor hij voor zijn volgende examen begon te studeren. Hij pakte zijn fiets en ging een ritje maken.

Maar in de Schorre-Gistelstraat in Snaaskerke (Gistel) ging het helemaal fout. De student gleed met zijn fiets uit over de modder op de weg. In zijn val kwam hij onder een vrachtwagen terecht die in de tegenovergestelde richting reed. Het was meteen duidelijk dat zijn toestand ernstig was.

“Ik werd plots opgebeld door een vrouw die ik niet kende”, zegt Frances Van Loo, de mama van Jarne. “Zij reed achter hem toen het ongeval gebeurde en hij had haar nog mijn nummer kunnen geven. Ze vertelde over het ongeval en dat het heel erg was. Ze is bij hem gebleven tot hij naar het ziekenhuis werd gebracht.”

Lange revalidatie

In het ziekenhuis bleek dat Jarne tien ribfracturen en een breuk in zijn schouder en elleboog heeft opgelopen. Maar de schade aan zijn longen baart de dokters het meeste zorgen. Die houden ze de komende dagen dan ook extra in de gaten.

Jarne is bij bewustzijn, maar mama Frances beseft dat haar zoon – ondanks de verwondingen – veel geluk heeft gehad. “Hij is net wel of net niet onder de wielen van de vrachtwagen beland, dat is niet helemaal duidelijk”, zegt ze. “We kregen ondertussen wel zijn fiets en zijn helm terug. Die eerste is nog intact, de tweede echt helemaal kapot. We kunnen wel stellen dat zijn helm letterlijk zijn leven heeft gered .”

De jonge student moest normaal nog twee examens afleggen, maar daar zal hij nu verstek voor moeten laten gaan. En voor de rest van het jaar is het onduidelijk wat de mogelijkheden zijn. “Er zal hem hoe dan ook een lange revalidatie wachten. Laat ons nu maar eerst afwachten hoe zijn longen herstellen. Dat is voorlopig het belangrijkste”, zegt zijn mama.

‘Verwijten chauffeur niks’

Opvallend: de ouders van Jarne belden woensdagmorgen naar de werkgever van de vrachtwagenchauffeur. Ze wilden de man laten weten dat ze hem niets kwalijk nemen. “We hoorden van Jarne dat hij door de modder uitgleed. Het was echt gewoon een stom ongeval, die man kon dat ook niet helpen en was er zelf ook van onder de indruk”, zegt mama Frances.

“We wilden hem dan ook laten weten dat we hem niets verwijten. Integendeel, hij heeft zijn jas nog op Jarne gelegd na het ongeval. Dus die man heeft gedaan wat hij kon om te helpen.” (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier