Familie en klasgenootjes rouwen om verongelukte Aicha

Op het kruispunt van de Canadalaan en de Astridlaan liggen nu een beertje, een boeket bloemen en twee kaarsen ter nagedachtenis van Aicha.© BB
Op het kruispunt van de Canadalaan en de Astridlaan liggen nu een beertje, een boeket bloemen en twee kaarsen ter nagedachtenis van Aicha.© BB
Redactie KW

Het dodehoekongeval van woensdagnamiddag in Nieuwpoort waarbij de 12-jarige Aicha om het leven kwam voor de ogen van haar broer (13), laat niemand onberoerd. Haar familie is verscheurd van verdriet en ook haar klasgenootjes zijn ondersteboven van het verlies. “Door de paaspauze is de school gesloten, maar de kinderen hebben er nood aan om samen te komen”, zegt directeur Jeroen Hillewaere. Ook de chauffeur van de vrachtwagen zit in zak en as. “Hij zit vol schuldgevoelens”, aldus zijn advocaat.

Op het kruispunt van de Canadalaan en de Astridlaan, waar het drama zich woensdag rond 16 uur voltrok, liggen nu een beertje, een boeket bloemen en twee kaarsen ter nagedachtenis van Aicha. Het meisje is afkomstig uit een Somalisch gezin van vijf kinderen met alleenstaande mama.

Ze wonen sinds anderhalf jaar in Nieuwpoort, gevlucht voor het geweld in hun thuisland. Sinds 1 september volgde Aicha les in de Vrije Basisschool Stella Maris, in het vijfde leerjaar. Daar kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel binnen.

Klasgenootjes erg aangeslagen

“De klasgenootjes zijn enorm aangeslagen, merken we op school. Sommige van Aicha’s klasgenootjes zitten namelijk in de noodopvang. Ook van ouders hebben we al mailtjes gekregen, om te vragen of we iets organiseren voor de kinderen. Iedereen is er ondersteboven van”, vertelt directeur Jeroen Hillewaere.

“Initieel zouden we niets organiseren wegens de paaspauze, omdat de overheid heeft besloten dat de scholen dicht moeten. Maar we merken dat er een grote nood is aan een bijeenkomst. Na overleg met de crisiscel van Nieuwpoort is er toelating. We gaan dit vrijdag organiseren, op Goede Vrijdag. Dat kan zeer betekenisvol zijn”, aldus de directeur.

“Zelfs in coronatijd moeten we er als een goede huisvader en een warme papa voor zorgen dat de kinderen elkaar kunnen zien. We geven hen de kans om hun gevoelens te uiten, erover te spreken en een tekening te maken. We moeten een passend rouwproces mogelijk maken, ondanks corona”, besluit Hillewaere.

Chauffeur vol schuldgevoelens

Ook de chauffeur van vrachtwagen, een 48-jarige man uit De Panne, zit in zak en as. Dat zegt zijn advocaat Thomas Bailleul. “Die man heeft zelf kinderen en beseft maar al te goed welk leed hij ongewild heeft veroorzaakt. Hij zit vol schuldgevoelens en zijn gedachten gaan uit naar de familie van het meisje, met wie er ook al licht contact is geweest. Mijn cliënt wil zich koste wat het kost verontschuldigen, maar hij kan de klok niet terugdraaien. Ook op hem heeft dit een zware impact. Hij wil zijn verantwoordelijkheid zeker niet ontlopen”, reageert Bailleul.

Zijn cliënt had niet gedronken en reed niet te snel. “Alles wijst erop dat hij niet genoeg het overzicht heeft bewaard. Dit is een ongeval in de pure zin van het woord”, voegt hij nog toe. Wanneer Aicha begraven wordt, ligt nog niet vast.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.