Drie maanden rijverbod en boete voor trucker na dodehoekongeval in Gullegem

© Archief CLL
© Archief CLL
Redactie KW

Een Slovaakse trucker die op 14 september 2019 in Gullegem (Wevelgem) betrokken was bij een dodehoekongeval heeft van de politierechter een rijverbod van 3 maanden, een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een boete van 2.000 euro gekregen.

Op 14 september 2019 raakte fietsster Linda Demely (63) uit Wevelgem levensgevaarlijk gewond toen ze op het kruispunt aan het op- en afrittencomplex van de A19 in Gullegem – in de buurt van het containerpark – werd gegrepen door de vrachtwagen van Andrej M. De vrachtwagen sloeg rechtsaf, de fietsster kwam er onder terecht. Precies op hetzelfde kruispunt waar op 25 maart 2020 fietsster Marleen Volckaert (56) uit Gullegem in identieke omstandigheden om het leven kwam. Linda Demely stierf niet onmiddellijk maar na ruim zes maanden coma .

Volgens de verkeersdeskundige die in opdracht van het parket was aangesteld, moest de trucker fietsster Linda Demely hebben opgemerkt. Daarom stond hij als verantwoordelijke voor de politierechtbank terecht. “Hij heeft veel spijt maar heeft dit uiteraard nooit gewild”, pleitte zijn advocaat. “Hij geniet bij zijn werkgever een uitstekende reputatie. Een rijverbod zou betekenen dat hij zijn broodwinning kwijt is.” Toch weerhield dat de politierechter niet om toch een rijverbod van 3 maanden uit te spreken. Als hij het rijbewijs opnieuw wil terugkrijgen, zal hij eerst opnieuw voor zijn theoretisch en praktisch rij-examen en medische en psychologische proeven moeten slagen. Het rijverbod geldt evenwel enkel op Belgisch grondgebied.

Ondertussen is beslist dat het beruchte kruispunt een aparte groenregeling voor fietsers zal krijgen. Op die manier worden fietsers van gemotoriseerd verkeer gescheiden.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.