Cyriel (17) overlijdt twee maanden na ongeval met bromfiets: “Hij had nog een hele toekomst voor zich”

Cyriel Mortier vocht nog twee maanden, maar verloor uiteindelijk de strijd. © gf
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Twee maanden nadat hij bij een verkeersongeval levensgevaarlijk gewond raakte, is Cyriel Mortier (17) overleden. De jongeman uit Ieper botste op 27 september met zijn bromfiets tegen een vrachtwagen in Poperinge. Op donderdag 18 november is hij in AZ Delta in Roeselare uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden. “Cyriel was een levensgenieter en had nog een hele toekomst voor zich”, zucht zijn grootvader Jaak Mortier.

Het ongeval gebeurde op maandag 27 september omstreeks 16.45 uur in de Zuidlaan in Poperinge, toen Cyriel Mortier met zijn bromfiets op de terugweg was van school. Toen een vrachtwagen vanuit de Jagerstraat de Zuidlaan wilde indraaien, kon de bromfietser een aanrijding niet meer vermijden. Cyriel kwam zwaar ten val en werd met levensbedreigende verwondingen overgebracht naar het Jan Yperman Ziekenhuis.

“Cyriel liep school aan het CLW, het Centrum voor Leren en Werken in Poperinge”, schetst grootvader Jaak Mortier het verhaal. “Hij ging nog deeltijds naar school en ging ook al deeltijds werken in de bouw. Maar op die fatale maandag ging het op de terugweg van school dus fout. De klap met de vrachtwagen had eigenlijk al fataal kunnen zijn, maar Cyriel had toen het geluk dat er nog geen halve minuut na het ongeval een anesthesist voorbijkwam. Die is meteen begonnen met de beademing en reanimatie. Op dat moment heeft die man Cyriels leven gered. Nadien werd hij overgebracht naar het Jan Yperman Ziekenhuis, maar door een bijkomende complicatie werd hij overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Gent.”

Ontwaakt uit coma

Daar leken de eerste tekenen voor een herstel nochtans positief. “Cyriel ontwaakte stilaan uit zijn kunstmatige coma en begon ook voorzichtig te reageren. Zo kneep hij af en toe al eens in mijn hand”, bevestigt Jaak. “Voor verdere afhandeling moest Cyriel overgebracht worden naar AZ Delta in Roeselare. Begin vorige week zag alles er daar ook goed uit. Cyriel werd niet meer beademd, hij glimlachte, volgde ons met zijn ogen, hield mijn hand vast… Alleen spreken lukte nog niet. Bij een volgend bezoek waren we echter verrast door Cyriels toestand. Woensdag ging het al wat minder goed en uiteindelijk kregen we vorige week donderdag telefoon van het ziekenhuis dat de dokters hem aan het reanimeren waren. Helaas heeft Cyriel het toen niet meer gehaald.”

Gouden handen

Jaak zal zijn kleinzoon herinneren als een levensgenieter en iemand die bijzonder geliefd was bij zijn vrienden en familie. “Een grote blonde kerel, een jongen met vele talenten. Hij had nog een hele toekomst voor zich. Cyriel was een man van de daad. Hij was nochtans intelligent, maar hield ervan om met zijn handen te werken. Iedereen was ook lovend over zijn werk. Zo had de man waarvoor hij werkte meteen na het ongeval gezegd dat Cyriel altijd mocht terugkeren wanneer hij hersteld was. Hij was een jongen met gouden handen. Ik had ook een heel nauwe band met hem, ik zag hem elke dag.”

Cyriel met zijn hondje Beagle.
Cyriel met zijn hondje Beagle. © gf

Voor Jaak is het niet de eerste keer dat hij met familieleed geconfronteerd wordt. “Mijn oudste zus verloor haar 17-jarige zoon bij een verkeersongeval en ook mijn oudste broer verloor zijn kleindochter op 18-jarige leeftijd. Het mag nu stilaan stoppen. Dit wens je niemand toe. Ook Cyriels vriendin Ine Jooren zit natuurlijk in zak en as door dit verlies, net als zijn hondje Beagle dat er nu verloren bij loopt.”

Cyriel Mortier is de zoon van Kurt Mortier (44) en Inge Forrez (42) en de broer van Remy (15) en Louis (12). Op vrijdag 26 november wordt er om 10.30 uur afscheid genomen van de jongeman in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper. Er is geen beperking op het aantal aanwezigen, maar mondmaskers zijn verplicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier