A19 tijdlang afgesloten na spectaculair ongeval

Aan de hevigheid van de klap te zien heeft de chauffeur heel wat geluk gehad.© CL
Aan de hevigheid van de klap te zien heeft de chauffeur heel wat geluk gehad.© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Maandagmiddag raakten drie voertuigen betrokken bij een spectaculair ongeval op de A19. Ter hoogte van de put ramde een personenwagen een takelwagen en een vrachtwagen. Als bij wonder raakte de chauffeur slechts licht gewond. De A19 werd een tijdlang voor het verkeer afgesloten waardoor er meteen een grote file ontstond.

Het ongeval gebeurde rond 11.45 uur. Een personenwagen van Duitse makelij reed er in de richting van Kortrijk toen het pal voor de wisselaar, in de volksmond bekend als ‘de put’, grondig fout liep.

Om een nog onbekende reden knalde hij in de zijkant van een takelwagen, waarop hij terechtkwam onder een vrachtwagen. De chauffeur van de takelwagen, in dienst van de VAB, kwam er met de schrik van af.

Hevige klap

“We stonden gewoon aan te schuiven om de wisselaar in de richting van Kuurne te nemen” klinkt het. “Ik was op weg om een vervangwagen te gaan leveren toen ik plots hevig door elkaar werd geschud. Een BMW had me zonet in de zijkant aangereden.”

“De klap was zo hevig dat mijn voertuig vooruitvloog, tegen de vrachtwagen die voor me stond. De schade aan mijn takelwagen is groot maar ik ben vooral blij dat ik er zelf heelhuids ben uitgekomen. Ik heb geen idee van waar die auto plots opdook of waarom hij me aanreed, het ging allemaal heel erg snel. Na de klap kwam de BMW onder de vrachtwagen terecht.”

De chauffeur van de vrachtwagen, een man uit Péruwelz, bekomt eveneens nog van de schrik. “Ik was op weg naar Wielsbeke om er een lading te gaan ophalen en stond hier gewoon aan te schuiven”, laat hij weten.

Wellicht snelheid

“Ik hoorde plots gierende banden, een knal waarop ook mijn vrachtwagen door elkaar werd geschud. In een reactie gooide ik de remmen dicht en ging ik kijken wat er gaande was. Het is toen dat ik zag dat er een BMW onder mijn truck zat gekneld. Enkele mensen waren de chauffeur, een dertiger al aan het helpen.”

“Hij was volledig van de kaart maar kon uiteindelijk wel nog zelf stappen. Ik heb er geen idee van hoe dit in hemelsnaam is kunnen gebeuren al hoorde ik verschillende getuigen zeggen dat snelheid waarschijnlijk de boosdoener zal zijn geweest. Ergens kan ik dat wel geloven als je ziet hoe enorm de klap is geweest.”

“Hij mag van geluk spreken dat ik werk voor een baas die uitermate secuur omgaat met onze vrachtwagens. Mochten de rails aan de zijkant van mijn truck niet perfect in orde zijn geweest, dan had het voor die chauffeur veel erger kunnen aflopen.”

Engelbewaarder

Zowel brandweer als politie kwamen massaal ter plaatse en daar werden delen van het verhaal bevestigd. “Over de precieze omstandigheden van het ongeval kan ik weinig kwijt daar dit deel uitmaakt van het onderzoek” klinkt het bij de officier ter plaatse.

“Ik kan jullie wel zeggen dat de chauffeur van het voertuig slechts licht gewond raakte en hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. Aan de hevigheid van de klap te zien heeft deze persoon heel wat geluk gehad en had hij waarschijnlijk een engelbewaarder mee aan boord.”

Er ontstond meteen een kilometerslange file en tijdens de takelwerken werd de A19 in de richting van Kortrijk een tijdlang afgesloten. De verkeershinder was enorm en het duurde nog een hele tijd alvorens de situatie opnieuw normaal werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier