https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ilan (17) sterft, nadat hij met bromfiets tegen slagboom rijdt. Papa Sam: “Wat doet dat ding hier te midden van de straat? Ik ben mijn zoon kwijt”

© (Foto BB)
Redactie KW

De 17-jarige Ilan Lingier uit Westende is donderdagavond om het leven gekomen bij een tragisch ongeval in het centrum van Middelkerke. De jongeman reed met zijn bromfiets tegen een slagboom in de Kleine Kerkweg en stierf te plaatse. Zijn familie is kapot van verdriet. “Ik begrijp niet waarom er een slagboom in het midden van de straat moet staan. Ilan had geen schijn van kans”, zegt papa Sam. “Hij had nog zijn hele leven voor de boeg en was enorm gemotiveerd om garagist te worden”, snikt hij.

Ilan was donderdagavond samen met een kameraad naar de bioscoop in Oostende geweest en keerde terug naar huis met zijn bromfiets, een Honda Dax. “Om de drukke baan te vermijden, rijdt hij steeds via de Duinenweg naar huis. Dit keer besloot Ilan blijkbaar om via de Kleine Kerkweg naar de Duinenweg te rijden”, zucht papa Sam. Maar dat straatje naast het Normandpark is er ter hoogte van een parkeergarage echter onderbroken door middel van een metalen slagboom, om sluipverkeer tegen te gaan. Die slagboom staat er al meer dan tien jaar. Ilan reed rond 22.30 uur in de straat en merkte de gesloten slagboom – die nochtans de hele zomer wel open heeft gestaan – niet tijdig op.

Helm losgekomen

De jongeman botste met zijn hoofd tegen de bareel. Zijn helm kwam los en werd weggeslingerd. Ilan vloog over de slagboom en kwam meters verder neer. De mensen van jeugdhuis De Paravang hoorden de zware klap, gingen kijken en verwittigden de hulpdiensten. Maar alle hulp kwam te laat. Papa Sam werd vrijdagnacht uit zijn bed gebeld door de politie. “Mijn wereld stortte in. Ik ben mijn lieve zoon kwijt. We waren twee handen op één buik. En hij had nog heel zijn leven voor de boeg. In februari zou hij 18 worden”, snikt papa Sam Lingier, aannemer van beroep.

Van chef-kok tot garagist

“Ilan wou later altijd chef-kok worden en was tot voor kort bezig met een opleiding, als leercontract bij restaurant Waserette in Nieuwpoort. Het was overigens met een collega van de Waserette dat hij naar de bioscoop was geweest. Onlangs besloot hij om zijn carrière toch over een andere boeg te gooien. Ilan wou garagist worden, zei hij. Hij had een grote interesse in alles wat met auto’s en motoren te maken heeft.”

Paardrijden

“Ilan is dus amper twee dagen op zijn nieuwe school geweest, Centrum Deeltijds Onderwijs in Oostende. Vrijdag zou zijn derde dag worden en maandag zou hij dan deeltijds starten bij garage Sarrazyn in Lombardsijde. Hij was nochans zo gemotiveerd”, gaat Sam verder. Hij kan het amper geloven, dat zijn zoon er niet meer is. Ze gingen vaak samen paardrijden in de duinen, ook met Ilans broer, zus en halfbroer. Dat was naast zijn Honda Dax namelijk de andere grote hobby van Ilan.

Slagboom: een gevaarlijke situatie

Papa Sam ging vrijdagnamiddag naar de plaats van het ongeval samen met de mensen van slachtofferhulp. “Ik wil hen bedanken voor hun steun, echt waar. Maar toen ze vertrokken, bleef die slagboom door mijn hoofd spoken. Ik wou de plaats niet meer verlaten tot er iets aan die gevaarlijke situatie werd gedaan. Ilan had geen schijn van kans. Hier zouden ongetwijfeld nog ongevallen gebeuren ‘s nachts. Dit moest vermeden worden”, gaat Sam verder. Ook de mensen van de Paravang kwamen naar de plaats van het ongeval om hun gedachten te verzetten. Ze kennen leeftijdsgenoot Ilan natuurlijk. Schepen Natacha Lejaeghere (LDD) en algemeen directeur Jürgen Vergauwe kwamen de familie een hart onder de riem steken en de situatie met de slagboom bekijken.

Slagboom open gezet

“Het is verschrikkelijk. Een jonge gast is veel te vroeg gestorven”, reageert schepen Lejaeghere. “Na de vraag van de papa van Ilan hebben we met het schepencollege besloten de slagboom voorlopig open te zetten, uit respect voor Ilan en zijn familie. Volgende week zullen we de verkeerssituatie bespreken op het schepencollege en kijken wat er met de straat moet gebeuren om alsnog sluipverkeer te vermijden”, aldus de schepen. Ze bevestigt dat de slagboom afgelopen zomer nog open stond, maar ze kent de precieze reden niet. Het kan bij Ilan voor verwarring hebben gezorgd.

Uitvaart

De uitvaart van Ilan vindt op zaterdag 11 september plaats in de kerk van Westende-Dorp. Vrijdagavond (3 september) was jeugdhuis De Paravang enkel open voor vrienden van Ilan die nood hebben om samen te komen en een gesprek te hebben. Ilan was graag gezien en had veel vrienden, onder meer van zijn tijd bij jeugdwerking De Caravanne in Lombardsijde. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten