Veel rook maar geen vuur in Torhout

De grote middelen werden ingezet, onder andere de elevator van de brandweer. © JS
Johan Sabbe

Een snel om zich heen grijpende brand zondagmorgen in de serviceflats Ter Remberthove op de hoek van de Oostendestraat en de Noordlaan in Torhout ! Zo leek het althans, maar gelukkig was het alleen maar (kunstmatige) rook zonder vuur. Het ging om een grootschalige rampoefening.

Burgemeester Norbert De Cuyper en de Torhoutse dienst Noodplanning willen sterk inzetten op preventie om risico’s te beperken en incidenten te vermijden. Maar tegelijkertijd wil de stad goed voorbereid zijn, mocht er zich toch een calamiteit voordoen. Vandaar de oefening in samenwerking met de Brandweerzone 1, het Sint-Rembertziekenhuis, het Rode kruis, de FOD Volksgezondheid, de politiezone Kouter, de Civiele Bescherming en vzw Bejaardenzorg van het Houtland.

Brand in ondergrondse parking

Van 8.15 tot 10 uur werd in een deel van de serviceflats een brand met gewonden gesimuleerd, waarbij de inzet en de samenwerking van de verschillende diensten werden uitgetest met het gebruik van echte middelen.

Er vielen slachtoffers, maar gelukkig niet in het echt.
Er vielen slachtoffers, maar gelukkig niet in het echt.© JS

Het scenario ? Het brandalarm ging af in de ondergrondse parking van de serviceresidentie Ter Remberthove. De conciërge stelde een voertuigbrand vast in de kelder. Een eerste bluspoging door technici in de garage haalde niets uit. Verschillende bewoners – gespeeld door vooral jeugdige simulanten – hadden in allerijl hun flat verlaten, want de rook was al tot boven in het gebouw gestegen. Enkele bewoners stonden aan het raam op de bovenste verdieping te wachten op de evacuatie. Ze werden door de brandweer met de elevator uit hun netelige positie bevrijd.

Vooraf op de hoogte

De buurtbewoners, de bewoners van de serviceflats en hun verwanten waren vooraf van de oefening op de hoogte gebracht. De hele operatie verliep gestroomlijnd. Er werd vooral uitgekeken naar de manier waarop de verschillende diensten zouden samenwerken en dat bleek prima te verlopen. Uiteraard is de taakspanning tijdens oefeningen kleiner dan als er een échte brand uitbreekt, maar niettemin kan er uit zo’n rampoefening veel geleerd worden.

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.