Uitslaande brand veroorzaakt heel wat schade in Sint-Andries

De brand veroorzaakte heel wat schade. © PDV
Redactie KW

In de Hogeweg in Sint-Andries bij Brugge ontstond deze voormiddag brand in een werkhokje bij een vrijstaande woning. De vlammen sloegen over op het dak van de woning waardoor minstens één slaapkamer volledig uitbrandde.

Op vrijdag 18 september, omstreeks 10.45 uur, merkte de bewoonster van een villa in de Hogeweg in Sint-Andries (Brugge) vlammen en hevige rookontwikkeling vanuit de tuin. De bewoonster alarmeerde direct haar echtgenoot, die in de buurt een afspraak had, en ook de brandweer werd erbij geroepen. De drie kinderen van het gezin waren op dat moment niet thuis.

De brand is blijkbaar ontstaan in het metalen werkhok in de tuin, vlak bij de woning. We gebruiken dat hok regelmatig voor allerhande klusjes. Ook mijn zoon, die automecanicien is, gebruikt het wel eens”, vertelt bewoner Ademar Brysse. “Op het moment dat de brand daar ontstond, was er alleszins niemand aanwezig in dat hok. Het is me nog niet duidelijk wat er precies de oorzaak is. Een branddeskundige is dat nu aan het onderzoeken.”

Grote schade

De schade is alleszins aanzienlijk. Niet alleen het werkhok is volledig uitgebrand, de brand sloeg ook over op het dak van de woning dat dus ernstig beschadigd is. “De slaapkamer van een van de zonen is volledig uitgebrand. Daar blijft echt niets meer van over”, zegt de vader des huizes.

De jongen zag onder meer zijn djembé en diverse beelden, die voor hem een grote waarde hebben, en enkele voetbaltrofeeën vernield door de vlammen. Uiteraard was er door de hevige rookontwikkeling ook heel wat rookschade doorheen de gehele woning.

Onbewoonbaar

Burgemeester Dirk De fauw werd door de brandweer verwittigd en ging ter plaatse om de bewoners een hart onder de riem te steken. “In het geval de woning voor een tijdje onbewoonbaar is, wat hier dus wel het geval lijkt, kijken wij met de stad voor een tijdelijke opvangwoning”, gaf burgemeester De fauw ons mee.

“Maar ik heb begrepen dat het gezin bij de moeder van meneer, die hier vlak om de hoek zou wonen, kan verblijven.” In een goed uur ongeveer kreeg de brandweer de vlammen onder controle maar ze bleven nog een poos langer ter plaatse om na te blussen en te zien of alles onder controle is. Het onderzoek naar wat de oorzaak kan zijn voor de brand wordt nog verder gezet. (PDV)

Een deel van het dak werd vernield.
Een deel van het dak werd vernield.© PDV

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.