Uitslaande brand op zeedijk Westende: zeven mensen geëvacueerd

Residentie Claire en de naastgelegen residentie Françoise worden na de zomer afgebroken. © bb
Redactie KW

Op de Zeedijk in Westende woedde dinsdagnacht een zware uitslaande brand in een appartementsgebouw. Zeven mensen zijn geëvacueerd door de politie. Er vielen geen gewonden. Volgens het parket van Brugge zou de brand zijn ontstaan door onvoorzichtigheid.

De brand brak omstreeks 2.30 uur uit. “Onze patrouille op de zeedijk zag plots in de verte een oranje gloed bij een appartementsgebouw. Ze verwittigden de brandweer en begaven zich onmiddellijk naar het gebouw. Ze ontstoken sirenes en zwaailichten om de buurt wakker te maken”, vertelt waarnemend korpschef en commissaris Frank Delva.

De brand woedde op de vierde en bovenste verdieping van residentie Claire. Samen met de naastgelegen residentie Françoise wordt het oude gebouw na de zomer afgebroken om plaats te ruimen voor een nieuwbouw.

“Onze politiemensen raakten niet binnen en hebben vervolgens de glazen toegangsdeur open gestampt. Ze liepen het gebouw binnen en zijn zo op alle deuren beginnen bonken. Zo zijn zeven mensen in veiligheid gebracht, terwijl er een uitslaande brand woedde op de bovenste verdieping. Onze politiemensen die als eerste ter plaatse waren hebben erg koelbloedig gehandeld en verdienen een pluim”, aldus de waarnemend korpschef. De brandweer was na enkele minuten ter plaatse en zette de grote middelen in. Na twintig minuten was de situatie onder controle, al duurde de interventie nog tot 5.30 uur.

De uitslaande brand woedde op de bovenste verdieping.
De uitslaande brand woedde op de bovenste verdieping.© bb

Het pand, waar zowel leegstaande als nog bewoonde appartementen zijn, zou immers gefrequenteerd worden door krakers en bewoners hoorden kort voor de brand een hevige ruzie op de bovenste verdieping. Daar verblijft een vrouw, al was de gas en elektriciteit als sinds januari afgesloten. Volgens het parket van Brugge, die een gerechtelijk onderzoek opende, ontstond het vuur door onvoorzichtigheid. “Op de vierde verdieping verbleef een vrouw. Alles wijst erop dat de brand daar is ontstaan op accidentele wijze, wel door onvoorzichtigheid”, aldus het parket.

Ook burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) kwam ter plaatse. Er werd noodopvang aangeboden aan de bewoners, maar het zijn hoofdzakelijk tweedeverblijvers en die vertrekken naar huis.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier