Twee jaar effectief voor doodrijder die het dubbel van toegelaten snelheid reed

Tommy S. uit het Franse Halluin veroorzaakte in oktober van vorig jaar een ongeval waarbij een 61-jarige man uit Beselare overleed. Na de aanrijding pleegde Tommy S. vluchtmisdrijf.


Op 13 oktober 2014 reed Tommy S. uit het Franse Halluin Roger Couzyn (61) uit Beselare aan en pleegde vluchtmisdrijf. Roger Couzyn overleefde de klap niet. De zaak kreeg nog een extra dimensie want Christophe, de zoon van het slachtoffer, beleefde er een nachtmerrie want hij was er politieagent als eerste ter plaatse.

De aanrijder was werknemer bij Westvlees in Oostrozebeke maar daagde die dag niet op. De directie informeerde en de man werd uiteindelijk door de Franse speurders opgepakt én zijn wagen werd gevonden onder een brug in Armentières. Voor Tommy werd er twee jaar cel gevorderd waarvan de helft effectief, en een rijverbod van vier jaar tegen de Fransman.

80 à 100 kilometer per uur

Meester Thomas Vandemeulebroucke, die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigde, zei dat er geen discussie mogelijk is want er zijn tal van bewijzen en diverse mensen herkenden ook de dader. De deskundige stelde vast dat de man de 80 à 100 kilometer per uur reed, terwijl hij maar 50 mocht. “Als hij aan een normale snelheid had gereden, dan was er geen ongeval.”

De verdediging werd waargenomen door Meester Julie Vandenbogaerde, en niettegenstaande het feit dat alles tegen haar cliënt sprak, probeerde de advocate toch wat nuance aan te brengen in het verhaal. Ze gaf toe dat wat haar cliënt deed zeker fout zat maar ook dat hij spijt heeft over wat er gebeurde. Volgens de verdediging komt haar cliënt uit een gezin waarbij het financieel zeer moeilijk gaat.

“Bij de aanrijding was hij zodanig in paniek dat hij zijn kop in het zand stak”, aldus de verdediging. “Als mijn cliënt de wettelijke snelheid had aangehouden, dan was het ongeval ‘waarschijnlijk’ vermijdbaar, en niet ‘zeker’ vermijdbaar, zoals de tegenpartij zegt.”

Twee jaar effectief en zeven jaar rijverbod

Voor het dodelijk ongeval kreeg de man twee jaar cel, waarvan de helft effectief, een geldboete van 2.400 euro en twee jaar rijverbod. Voor het vluchtmisdrijf, nog eens twee jaar cel, waarvan de helft effectief, een geldboete van 2.400 euro en een rijverbod van vijf jaar rijverbod.

(HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.