Twee bouwbedrijven voor rechter na arbeidsongeval waarbij Zillebekenaar been verloor

Redactie KW

Twee bouwbedrijven uit Heuvelland en Lochristi staan in de Brugse strafrechtbank terecht voor een zwaar arbeidsongeval waarbij twee arbeiders onder een ingestorte gevel terechtkwamen. Zillebekenaar Hans Verstraete (58) verloor hierdoor een been. Op de werf waar het ongeval gebeurde liet de veiligheid volgens de arbeidsauditeur zwaar te wensen over. De beide bedrijven riskeren een zware boete.

Op 13 oktober 2016 moesten twee waterputten geplaatst worden in het kader van renovatiewerken aan een oude hoeve langs de Meenseweg in Zillebeke. Het bedrijf dat de citernen kwam leveren, werd ter plaatse echter geconfronteerd met een elektriciteitskabel die over de werf hing. In plaats van de werken stil te leggen tilde een kraanbestuurder de kabel omhoog. Hierdoor kwam de topgevel, waaraan de kabel bevestigd was, plotseling naar beneden. De kraanbestuurder en arbeider Hans Verstraete (58) uit Zillebeke kwamen onder het puin bedolven en werden zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Verstraete moest tien operaties ondergaan en verloor één van zijn benen. Hij is sindsdien 100 procent arbeidsongeschikt.

Na het ongeval stelde het arbeidsauditoraat diverse veiligheidsinbreuken vast op de werf. Zowel hoofdaannemer Heima Bouw uit Heuvelland als onderaannemer Bouwmaterialen De Wilde uit Lochristi werden voor de strafrechter gedaagd. “De hoofdaannemer had de werken meteen stil moeten leggen toen duidelijk werd dat die kabel in de weg hing”, stelde de arbeidsauditeur woensdag. “Maar in plaats van contact op te nemen met Eandis werd de kabel op onorthodoxe wijze omhoog getild. Nochtans is het verboden om zelf aan zo’n kabel te prutsen. Bovendien werd de stabiliteit van de gevel niet gecontroleerd.”

Volgens de arbeidsauditeur ging ook Bouwmaterialen Dewilde, die de citernen kwam leveren, in de fout. “De beklaagde had de levering meteen moeten stil leggen. Maar in de plaats nam ze deel aan die compleet onveilige werkwijze.” Voor Heima Bouw vroeg de auditeur een geldboete van 28.800 euro, voor Bouwmaterialen De Wilde een geldboete van 21.600 euro. Ook tegen de zelfstandige kraanman die de kabel omhoogtrok werd na het ongeval een pv opgesteld. Maar hij overleed intussen en werd dus niet mee vervolgd.

De hoofdaannemer had de werken meteen stil moeten leggen toen duidelijk werd dat die kabel in de weg hing – arbeidsauditeur

Heima Bouw sloeg woensdag mea culpa en vroeg een milde toepassing van de strafwet. “De zaakvoerders zijn bijzonder zwaar aangeslagen door het ongeval”, stelde advocaat Stefaan De Rouck. “Hans Verstraete is nog steeds bij hen in dienst omdat ze het niet over hun hart kunnen krijgen om hem te ontslaan.” Bouwmaterialen De Wilde drong aan op de vrijspraak. “Dit bedrijf heeft de citernes enkel geleverd, niet geplaatst. Toen mijn cliënt ter plaatse kwam waren de putten al gedolven. Het was aan de hoofdaannemer om de risico’s in te schatten de levering af te blazen”, aldus advocaat Johan Persyn.

De verzekeringsmaatschappij stelde zich burgerlijke partij in de zaak en vroeg een euro voorlopige schadevergoeding en de aanstelling van een deskundige om de totale schade te begroten.

De uitspraak volgt op 19 juni.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier