Turk en Irakees verongelukken in Lendelede: inhalende chauffeur moet uitwijken voor verkeersgeleider

Redactie KW

Bij een bijzonder zwaar ongeval op de Rijksweg in Lendelede zijn twee doden en drie gewonden gevallen. De bestuurder werd tijdens een inhaalmanoeuvre verrast door een verkeersgeleider en botste frontaal met een tegenligger. De slachtoffers zijn een Turk en Irakees die in Gent woonden.

Bij een zwaar verkeersongeval – waarbij vijf voertuigen betrokken raakten – op de Rijksweg in Lendelede zijn donderdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Drie anderen raakten gewond. Dat bevestigt brandweerzone Fluvia.

Rond 7 uur kregen de hulpdiensten de melding van een ongeval op de N36, de Rijksweg, ter hoogte van Lendelede. De diensten waren snel ter plaatse, maar voor twee personen kon geen hulp meer baten. Het gaat om de 45-jarige Turk Ardic Ceylan en Ismayil Shukri (30) uit Irak. Beide mannen werkten voor een afbraakfirma uit Zedelgem en woonden in Gent.

Drie anderen raakten lichtgewond, maar zijn toch naar het ziekenhuis gebracht. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Een fout gelopen inhaalmanoeuvre ligt aan de basis van het ongeval, zegt Tom Janssens van het Parket West-Vlaanderen. “Een Renault Kangoo haalde op de N36 een vrachtwagen in, maar werd op de tussenstrook plots geconfronteerd met een betonnen verkeersgeleider. In plaats van opnieuw rechts in te schuiven, week de chauffeur naar links uit en botste zo frontaal op een Mini Cooper.”

De passagier van de Renault Kangoo droeg geen gordel en werd uit de wagen geslingerd. Ook de chauffeur was op slag dood. Een Volkswagen Touran kon de tollende Renault Kangoo niet meer uitwijken. Ook een witte bestelwagen raakte nog in het ongeval betrokken.

Politiezone VLAShttps://www.facebook.com/PolitiezoneVlas/https://www.facebook.comFacebook1<div id=”fb-root”></div> <script>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ‘https://connect.facebook.net/nl_BE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12’; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));</script><div class=”fb-post” data-href=”https://www.facebook.com/PolitiezoneVlas/posts/1419972751448128″ data-width=”552″><blockquote cite=”https://www.facebook.com/PolitiezoneVlas/posts/1419972751448128″ class=”fb-xfbml-parse-ignore”><p>De N36 Rijksweg in Gemeente Lendelede is momenteel volledig afgesloten voor het verkeer thv de Hulstsestraat. Vanaf onder meer het rondpunt Brugsesteenweg in Gemeente Kuurne wordt het verkeer omgeleid.</p>Geplaatst door <a href=”https://www.facebook.com/PolitiezoneVlas/”>Politiezone VLAS</a> op&nbsp;<a href=”https://www.facebook.com/PolitiezoneVlas/posts/1419972751448128″>woensdag 7 maart 2018</a></blockquote></div>rich1.0https://www.facebook.com/PolitiezoneVlas/posts/1419972751448128552

Op sociale media lokt het ongeval flink wat reacties los. Vooral het feit dat de N36 – ondanks een pak ingrepen om de snelheid naar beneden te krijgen – nog altijd het decor voor overdreven snelheid vormt, ligt veel mensen zwaar op de maag. “Zelfs met de snelheidsbeperking tot 70 kilometer per uur vlammen sommigen nog voorbije alsof ze zich op een racecircuit bevinden. Schandalig is het”, luidt het. Ook de verkeersgeleiders op de tussenstrook worden flink op de korrel genomen. “Wanneer je durf in te halen, zie je die plots voor je opdoemen. Veilig is anders.”

Wellicht ligt een verkeerd inhaalmanoeuvre aan de basis van het ongeval.
Wellicht ligt een verkeerd inhaalmanoeuvre aan de basis van het ongeval.© Frank Meurisse

Burgemeester Carine Dewaele (CD&V) van Lendelede spreekt over een gitzwarte dag voor de gemeente. “Ik heb vanochtend de ravage met eigen ogen gezien en mijn gedachten gaan uit naar alle betrokken families. De Rijksweg is een belangrijke verkeersader die pal door onze gemeente loopt en vooral tijdens de spitsmomenten kan het erg druk zijn. Bijzonder spijtig dat twee mensen hier het leven moeten laten. Dit is trouwens de eerste keer dat er een ongeval gebeurt aan de verkeersgeleiders op de N36. Ze werden een tweetal jaar geleden geplaatst om de veiligheid op de Rijksweg te verhogen en het ook voor fietsers mogelijk te maken om de weg in de meest veilige omstandigheden over te steken.”

Verkeer omgeleid

De Rijksweg werd tot 11 uur volledig afgesloten in beide richtingen tot en met de rotonde in Kuurne. Het verkeer werd omgeleid langs de N50 richting Ingelmunster. Het verkeer richting Kuurne kon via de Hulstemolenstraat en de N50 verder, richting Izegem was dat via de N50 en de Hulstestraat.

(FM/Belga/PVH)

De Rijksweg is volledig afgesloten in beide richtingen.
De Rijksweg is volledig afgesloten in beide richtingen.© Frank Meurisse

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.