Treurwilg in Heuls Tinekesbos overleeft onweer niet

"De stam zal behouden blijven en is van groot ecologisch belang", zegt de Heulse boomspecialist Dirk Berteyn. © foto NOM
Redactie KW

Een fraaie zowat beeldbepalende treurwilg bij het Tinekesbos in de Stijn Streuvelslaan heeft het korte maar krachtige onweer van vorige donderdagavond niet overleefd.

Volgens boomspecialist en -chirurg Dirk Berteyn was de boom in wat men een ‘veterane’ fase noemt. Hij was door ouderdom aan het aftakelen, wat niet betekent dat hij echt ziek was. “Oude mensen zijn ook niet per definitie ziek… De boomkroon is afgeknakt waar er een holle ruimte is. Daar was een aantasting van de bundelzwam. Dat is op zich een natuurlijk proces. In wilgen huizen tot 400 verschillende soorten insecten! Vroeger zou men het restant wegzagen maar gelukkig ziet men tegenwoordig – ook bij de stad Kortrijk – het belang ervan in. Dit is nu een weelde voor vele insecten, vogels en andere organismen. Zoals hij er nu bij staat, is de boom van heel groot ecologisch belang en hij kan ook nog jaren zo blijven.” Concreet zullen de takken worden opgeruimd en blijft de stam staan.

De boom staat in de Stijn Streuvelslaan tussen de achterkanten van de huizenrij en de Heulebeek. Daar is vanaf 2016 een geboortebos én – in samenwerking met de vzw Tinekesfeesten een Tinekesbos aangeplant. Aanvankelijk was daar een verkaveling gepland. Het gebied van ongeveer 2 hectare is intussen een mooi natuurgebied geworden met wandelpaden en ook speelmogelijkheden voor kinderen. Daar werden ook al buitenspeeldagen georganiseerd. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier