Strengere maatregelen na incident met paard op Garnaalfeesten in Oostduinkerke

Het incident gebeurde tijdens de Garnaalfeesten. Een toeschouwer stak zijn vingers in de neusgaten van een paard. © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Dinsdagmorgen zat burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche samen met het gemeentebestuur, de veiligheidsdiensten, de garnaalvissers te paard en hun begeleiders voor een overleg na het incident met een paard op zondag 26 juni na de garnaalstoet.

Drie toeristen geraakten gewond toen een toeschouwer een paard deed schrikken op het binnenplein van het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum.

Strengere maatregelen

Alle partijen in de overlegvergadering gingen unaniem akkoord met bijkomende maatregelen om in de toekomst dergelijk incident te voorkomen:

• Paarden zullen na afloop van de garnaalstoet niet meer toegelaten worden op het binnenplein van het NAVIGO-Visserijmuseum, omdat daar altijd grote groepen mensen aanwezig zijn.

• Om de veiligheid te garanderen zullen de demonstraties van de garnaalvissers te paard voortaan opgesplitst worden in drie groepen: Sint-André, Astridplein en ter hoogte van Windekind op Groenendijk.

• Er zullen bijkomende begeleiders worden ingezet, zodat elk van de drie groepen voldoende begeleiding zal krijgen.

• Toeschouwers moeten tot voorzichtigheid aangemaand worden. Er komt een sensibiliseringscampagne over de mogelijke risico’s die dicht contact met de paarden bij demonstraties kunnen inhouden via een filmpje op de website en op sociale media.

Burgemeester Marc Vanden Bussche benadrukt dat deze afspraken nauwgezet zullen opgevolgd en geëvalueerd worden samen met de garnaalvissers te paard.

Contact met familie

Het lopende onderzoek door politie Westkust zal uitwijzen wat de aanleiding was en wat er die avond precies is gebeurd. Alle deelnemers van de vergadering hebben hun medeleven geuit aan de getroffen familie. De burgemeester heeft ook al persoonlijk contact gehad met de slachtoffers van het incident. De diverse hulpverleners werden bedankt voor hun adequate optreden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier