Stofzuiger vat vuur in woning terwijl koppel op terugweg is van citytrip

Deze stofzuiger was de boosdoener. © AFr
Redactie KW

Een citytrip naar Berlijn is voor een koppel uit de Keibergstraat in Torhout in mineur geëindigd. Want hun stofzuiger die in het stopcontact zat, vatte vuur. Het huis zit dan ook onder een dikke laag roet. “Al mogen we nog van geluk spreken”, zegt de bewoner.

Een stofzuiger in het stopcontact terwijl ze enkele dagen weg waren. Dat was de boosdoener bij een brand in de Keibergstraat in Torhout. De stofzuiger brandde helemaal op en zorgde voor een hevige rookontwikkeling in het huis. “De hitte moet enorm geweest zijn, want zelfs de vloertegels waren gebarsten. En ook de boekentassen van onze kinderen, die bij mijn moeder logeerden, waren bijna helemaal weggesmolten. Gelukkig hadden ze hun rapport al uitgehaald (lacht)”, aldus bewoner W.D.

W.D. en zijn vrouw zaten maandagnacht op de trein op weg naar huis na een citytrip naar Berlijn. Kort na middernacht kwam er op zijn smartphone een melding van het inbraakalarm van de woning binnen. Omdat het al een paar keer vals alarm was gebleken sloeg W.D. er geen acht op. Maar toen hij even later op zijn gsm de temperatuur in zijn woning zwaar zag stijgen, sloeg hij toch in paniek. “Ik verwittigde mijn broer, die brandweerman is en vlakbij woont”, zegt hij. “Die kwam meteen ter plaatse kijken en zag met zijn zaklamp een dikke rookwolk in onze woonkamer en keuken hangen. De rook was zo dicht dat hij eerst dacht dat er gordijnen voor onze ramen hingen. Uit veiligheid is hij niet naar binnen gegaan maar heeft hij zijn collega’s verwittigd.”

Levenswerk

De brandweer was snel ter plaatse en kreeg de brand snel onder controle. Volgens de politie was de brand uit zichzelf gedoofd omdat er geen zuurstoftoevoer meer was. Voor de pompiers was het al snel duidelijk dat de opladende stofzuiger de boosdoener was. W.D. hoopt dat hetgeen hem overkwam als een vorm van waarschuwing mag gelden voor anderen. “Ik heb een lijstje van alle apparaten die ik normaal uit het stopcontact haal als we het huis voor langere tijd verlaten. De stofzuiger staat daar ook op, maar uitzonderlijk was ik die vergeten.”

W.D. en zijn vrouw wonen sinds 2006 in de woning en hebben die stelselmatig verbouwd. “Dit was mijn ouderlijk huis”, vervolgt hij. “Het scheelde niet veel of ons levenswerk was weg. Maar alles zit wel onder een dikke laag roet en de lucht in de woning kan je voorlopig maar moeilijk inademen. Waterschade is er gelukkig niet. Al bij al mogen we eigenlijk nog van geluk spreken.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier