Stille wake in Tielt voor verkeersslachtoffer Veronique Vandenberghe

Redactie KW

Er vond een stille wake plaats op zondagmorgen om 9:00 uur aan de Vierhoek in Tielt waar Veronique Vandenberghe (48) om het leven kwam. Ze kwam op vrijdag 5 april met haar fiets onder een vrachtwagen terecht. Het ging om een dodehoekongeval.

De stille wake was erg aangrijpend en kwam tot stand door de lokale fietersbond Van Tielt. Een 150 tal vrienden en kennissen van Veronique Vandenberghe zijn op zondagvoormiddag samengekomen aan de Vierhoek. Ze wilden hun geliefde Veronique herdenken op het kruispunt waar alles gebeurde en dit op het exacte tijdstip en juist één maand geleden. Voorzitter van de fietersbond Birger Landuyt. “Toen ik een half jaar terug startte met een lokale fietsersbond in Tielt had ik me voorgenomen om bij een dodelijk fietsslachtoffer een wake te houden. Ik had gehoopt dat dit nooit nodig zou zijn, maar hier staan we dan… Elke wake is er één teveel. Het maakt ons boos, ongeduldig en droef. Elke keer weer denk je: Hoe kan dit? Waarom laten we dit als maatschappij gebeuren? Waarom aanvaarden we dit, vinden we dit normaal?”

Ghostbike

Het kruispunt van de Kasteelstraat, de Stationstraat, de Vredestraat en de Sint-Michielstraat is een knelpunt in stad Tielt. “Dit kruispunt is een knoop waar auto’s, fietsers en voetgangers samen de beperkte ruimte delen. Dat er in 2011 ook een dodelijk slachtoffer viel maakt de herhaling alleen maar triester en onbegrijpelijk. Als er terug niets veranderd is het afwachten wanneer er nogmaals iets gebeurd.” Veronique is niet meer. Ze is uit het leven weggerukt. Om die reden plaats, de Fietersbond van Tielt, een witte fiets. Een ghostbike genoemd. Voor de familie is het een gedenkteken, voor andere weggebruikers een waarschuwing. Er werd een bloemenkrans neergelegd.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier