Stal vol stro in brand in Jonkershove maar alle varkens zijn gered

© JH
Redactie KW

In Jonkershove, deelgemeenten van Houthulst, woedde maandag in de vooravond een zware brand in een stal vol stro. De gitzwarte rookpluim was tot kilometers ver te zien. Alle varkens in het aanpalend gebouw konden gered worden.

De brand langs de Monseigneur Schottestraat werd opgemerkt rond 17.15 uur. Toen sloeg al een grote, zwarte rookpluim uit het dak van de voorste stal. De landbouwers belden de hulpdiensten die snel ter plaatse waren. Naast de politie kwamen de brandweerposten van Langemark-Poelkapelle en Houthulst af om het vuur te blussen.

Snel was duidelijk dat het om een loods ging, waar heel wat stro en materiaal ligt verzameld, maar geen dieren. In het bijgebouw dat direct grenst aan de brandende stal zitten echter enkele honderden varkens gehuisvest. “Onze eerste opdracht was dan ook meteen om dat gedeelte binnen te gaan en die ruimte te vrijwaren”, zegt brandweerkapitein Lode De Keyser. “We konden die stal voldoende koelen en water voorzien, zodat ook de verstikkende rook niet zou binnendringen, waardoor de varkens alsnog konden stikken. Dat is gelukt want alle dieren zijn gered.”

Stal vernield, materiaal niet

Daarna begon de brandweer meteen de brandende stal aan te vallen. “Het vuur ontstond in het stro, waar ook enkele tractorbanden opgestapeld liggen. Ook die begonnen te branden, waardoor er een grote, gitzwarte rookkolom ontstond. De brand zelf hadden we vrij snel onder controle. Het voorste deel van de stal is volledig vernield en er zitten grote gaten in het dak. Het achterste deel, waar ook het materiaal zoals ploegen en een bobcat staat, konden we vrijwaren.”

De nabluswerken namen echter lange tijd in beslag omdat alle stro uitgehaald moesten worden en buiten worden nageblust. De brandweer was enkele uren in de weer.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier