Stad krijgt 63 meldingen van roetdeeltjes, Team Nette Stad poetst naarstig voort

Redactie KW

Door de hevige brand in het zwembad is er heel wat neerslag van roetdeeltjes en restjes polyester op de openbare weg en op privédomein. Het meldpunt van de stad 1777 kreeg 63 meldingen in de loop van de dag, meestal over roet op privaat domein. Team Nette Stad poetst op woensdag nog tot 20.00 uur, morgen opnieuw vanaf 5u. De inwoners zijn uiterst tevreden over de snelle aanpak en vlotte communicatie.

Vooral Bissegem, Heule en Gullegem blijken getroffen. Het stadsbestuur van Kortrijk meldt dat roet enkel schadelijk is voor de gezondheid wanneer je het opneemt in je lichaam. “Eventuele groenten uit de moestuin moet je dus grondig wassen”, vertelt communicatieverantwoordelijke Seel Seynhaeve.

Stad krijgt 63 meldingen van roetdeeltjes, Team Nette Stad poetst naarstig voort
© TVK

“Zorg er ook voor dat je geen roet- en asdeeltjes van buiten naar binnen brengt. Voorzie een natte dweil waarop je je schoenen kan uitdoen. Laat kinderen niet buiten spelen en laat huisdieren niet uit alvorens alle roet- en asdeeltjes zijn verwijderd. Wil je roet verwijderen van terras, auto, tuinmeubels… doe dit met water en zeep en draag bij voorkeur handschoenen.”

Wie duidelijke schade heeft aan woning of wagen, doet best meteen aangifte bij de verzekeringsagent. Die stuurt dan een expert langs om de effectieve schade vast te stellen. Indien je in een huurhuis woont, dan licht je best ook de eigenaar/verhuurder in. Ruim niets op of poets niets zonder akkoord van de verzekeringsexpert. De stad raadt ook aan om zoveel mogelijk foto’s van de schade te nemen.

Jurgen Degrande van bvba Thorem in de Meensesteenweg in Bissegem zit met de handen in het haar. De productie van buizen van dinsdag lag woensdagmorgen vol met roetdeeltjes van de brand in het zwembad.
Jurgen Degrande van bvba Thorem in de Meensesteenweg in Bissegem zit met de handen in het haar. De productie van buizen van dinsdag lag woensdagmorgen vol met roetdeeltjes van de brand in het zwembad. “Hopelijk krijgen we geen klachten van klanten”, zucht Jurgen. “Die krijgen natuurlijk liever propere leveringen, maar alles afkuisen is onbegonnen werk.”© EDB

Als er geen zichtbare schade is, is stofzuigen of vegen de beste manier om komaf te maken met het roet. Water gebruiken wordt afgeraden aangezien het roet gemakkelijker indringt na vermenging met water. De bladeren van planten kan u wel proberen afwassen met water. Het roet zelf is niet giftig, dus het water van de regenput vervangen acht de brandweer niet nodig. Afhankelijk van de hoeveelheid roet in uw buurt, kan het wel aan te raden zijn om af te spreken met de verzekeraar. Ook voor vissen in de vijvers is het roet ongevaarlijk. Probeer de deeltjes wel waar mogelijk te verwijderen, want de vissen kunnen het roet wel aanzien voor voedsel. Giftig is het niet, maar voedzaam is het ook niet.

Bij ernstige meldingen van roet op de openbare weg, kan je contact opnemen met het gratis nummer 1777 of 1777@kortrijk.be.

(MVM)

Stad krijgt 63 meldingen van roetdeeltjes, Team Nette Stad poetst naarstig voort
© TVK

Stad krijgt 63 meldingen van roetdeeltjes, Team Nette Stad poetst naarstig voort
© TVK

Ook meerdere auto's in Gullegem zijn bezaaid met roetdeeltjes.
Ook meerdere auto’s in Gullegem zijn bezaaid met roetdeeltjes.© gf

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.