Sonja had geen schijn van kans: 75-jarige Markse overleeft kraandrama aan de kust niet

De kraanarm boorde zich in het appartement waar Sonja met haar man Abel Vallaeys verbleef. © BELGA
Redactie KW

De verslagenheid is groot bij vrienden van Abel Vallaeys en Sonja Schepens uit Marke. Sonja kwam om toen een torenkraan op hun appartement in Nieuwpoort viel. Abel raakte bij het ongeval zwaargewond. “Het is dramatisch dat dit net hen moet overkomen. Net zij die zich heel hun leven inzetten om mensen die het moeilijker hebben te helpen.”

Eén dode en drie zwaargewonden: dat is de trieste balans van het drama waarbij een torenkraan op het flatgebouw Mosselbank in Nieuwpoort viel. De kraan begaf het tijdens een felle rukwind en stortte neer. Tientallen mensen konden nog op het nippertje ontkomen. Meteen werd het rampenplan afgekondigd. Zowat zestig mensen werden geëvacueerd.

Onder het puin op de negende verdieping van het zwaarst getroffen gebouw troffen de hulpdiensten het levenloze lichaam van Sonja Schepens (75) uit Marke aan. Ze verbleef samen met haar echtgenoot Abel Vallaeys (73) in het appartement waar de kraan op inviel. De vrouw uit Marke overleed ter plaatse. Haar echtgenoot werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Nadat hij uit zijn coma ontwaakt, wordt hij naar het UZ in Gent overgebracht.

Volgens de eerste vaststellingen viel de kraan wel degelijk door de felle rukwinden. In Nieuwpoort blies de wind op woensdagavond 27 december 2017 tot 100 kilometer per uur. Op een kwartier tijd nam de storm in kracht toe van vier naar negen beaufort. Uit het eerste onderzoek werd al duidelijk dat de korte arm van de kraan, waaraan drie tegengewichten van elk vijf ton hingen, zich in de residentie Mosselbank boorde. De bovenste drie appartementen werden vernield. Een van de contragewichten werd op de achtste verdieping gevonden. Daar troffen de hulpdiensten ook de zwaargewonde Abel aan. Vermoedelijk is hij samen met de betonnen gewichten een verdieping lager gevallen. De lange arm van de kraan beschadigde in zijn draaibeweging het dakappartement van residentie Morgenzon aan de overkant van de straat.

De kraan in Nieuwpoort begaf het onder de hevige rukwinden.
De kraan in Nieuwpoort begaf het onder de hevige rukwinden.© BELGA

Sonja en Abel Vallaeys hebben met Lies en Tom een dochter en een zoon. De Markse was haar hele loopbaan logopediste bij het CLB. Ze was jarenlang de vaste CLB-medewerker in zowel de BO-school als het toenmalig MPI en het revalidatiecentrum van De Kindervriend in Rollegem. Bij elke klasbespreking was Sonja aanwezig. Abel was directeur van CLB Kortrijk.

Ruim 15 jaar lang nam Sonja een mandaat op in de raad van bestuur van het MPI, dat later MFC De Kindervriend werd. Ze nam er vorig jaar ontslag maar was nog altijd ondervoorzitter van de raad van bestuur van het revalidatiecentrum.

Abel zetelde lang in het parochiaal wijkcomité op Rodenburg in Marke. Hij was ook lange tijd lector tijdens de eucharistievieringen. De man engageerde zich bij Rotary en zetelde in verschillende raden van bestuur, onder meer in die van vzw Kompas, een organisatie die ambulante drugzorg biedt.

Hun vrienden en kennissen spreken over heel aimabele mensen, die zich inzetten voor kinderen en jongeren met beperkingen en met psychische problemen. “Heel hun leven stond in het teken van iets doen voor andere mensen. Ook voor De Kindervriend hebben ze heel veel gedaan. Het is tragisch dat net zulke vriendelijke mensen, die zich zo geëngageerd hebben voor anderen met minder kansen, zoiets moet overkomen”, luidt het.

Sonja Schepens (75) overleefde het ongeval niet.
Sonja Schepens (75) overleefde het ongeval niet.© GF

Sonja Schepens wordt in familiekring begraven. Er volgt een herdenkingsdienst als ook Abel weer hersteld is.

Amper drie weken geleden werd de bewuste torenkraan nog grondig gekeurd. Op 12 november ontstond immers nog paniek in de Franslaan toen de kraan, ook bij stormweer, hevig heen en weer schommelde. “Ik heb toen een grondige controle geëist”, zegt burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke. “Voor mij was het duidelijk: zonder attest moest de kraan volledig afgebroken worden. De aannemer heeft mij dat attest uiteindelijk zwart op wit bezorgd.” Het parket van Veurne kwam diezelfde woensdagavond nog ter plaatse en stelde een deskundige aan. Ondertussen moet ook een ingenieur de stabiliteit van het gebouw komen controleren.

(Els Deleu en Mark Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier