Slachtoffers brand meten schade op

"De geur is enorm doordringend. En overal ligt er roet", stelt Etienne Devuyst. © TMG
Redactie KW

De slachtoffers van de hevige brand in de Schattingbeekstraat in Zedelgem meten een dag later de schade op. En die is aanzienlijk. Twee woningen zijn onbewoonbaar, een andere liep heel wat roetschade op. “Dit moest er vroeg of laat van komen”, zegt bewoner Etienne (80).

Etienne Devuyst (80) en zijn vrouw waren woensdagmiddag thuis op het moment dat het vuur ontstond. Het was de overbuurvrouw die als eerste opmerkte dat er heel wat rook uit de schouw van het huis kwam. “Ik zei nog al lachend dat dat nu eenmaal de bedoeling is”, zegt Etienne.

“Maar toen ik buiten ging kijken, zag ik toch dat het niet normaal was. Op dat moment sprongen ook de ramen en sloegen de vlammen uit het huis. We hebben dan ook onmiddellijk de hulpdiensten verwittigd.” Etienne en zijn vrouw werden, net zoals de hele straat, geëvacueerd en in veiligheid gebracht.

Vijftiger kritiek

De brandweer maakte een opening in de garage van de woning waar het vuur woedde. De bewoner, een vijftiger, werd naar buiten gehaald. De man kreeg ter plaatse de eerste zorgen toegediend en werd daarna in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens de eerste vaststellingen stak hij het vuur zelf aan. Zijn woning is helemaal uitgebrand.

De woning links was volop in verbouwing. Daar valt de schade mee. Maar de woningen rechts van de brandhaard deelden wel serieus in de klappen. In één ervan woont een bejaarde vrouw. Haar huisje werd onbewoonbaar verklaard.

Veel roetschade

“Mama is in shock. Begrijpelijk zeker als zoiets gebeurt”, zegt haar dochter, die donderdagmorgen wat spullen kwam ophalen. “Er is heel veel roetschade en de elektriciteit is helemaal kapot. Wanneer ze terug thuis kan komen? Sommigen zeggen dat het tot een jaar kan duren.”

Etienne en zijn vrouw wonen in het volgende huis. Zij konden woensdagnacht thuisblijven. “Maar van slapen is niets in huis gekomen. De brandweer is om 22 uur nog een CO-meting komen doen”, zegt hij.

“We kunnen hier wel blijven. Maar die geur is enorm doordringend. En overal ligt er roet. Als je in de badkamer komt, ga je er zwarter buiten dan je binnenging. We proberen nu zelf zoveel mogelijk te poetsen, maar over twee dagen zou een speciale firma komen om alles te reinigen.”

Geen verrassing

Volgens Etienne mag het geen verrassing heten dat het tot een zwaar incident kwam. De politie en brandweer moesten al verschillende keren uitrukken voor een interventie bij zijn buurman. “Dit moest er ooit van komen. Ik woon hier al meer dan 40 jaar. Die man is hier ongeveer 20 jaar, schat ik. En het is sindsdien om de haverklap miserie.”

“Wij zijn zeker geen vrienden, nee. Hij provoceert en zorgt telkens voor problemen. Nog niet zo lang geleden liet hij zijn huis vollopen met gas. Toen moesten de hulpdiensten ook tussenkomen. Eerlijk: ik hoop dat hij er door komt, maar dat hij hier niet opnieuw komt wonen.” (TMG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier