Schrijnwerker uit Oostduinkerke voor rechter nadat stagiair pink kwijtspeelt aan zaagmachine

De stagiair van Syntra West moest kleine balkjes verzagen tot nog kleinere balkjes. © Getty Images
Redactie KW

De zaakvoerder van een schrijnwerkerij uit Oostduinkerke staat in de Brugse rechtbank terecht voor een arbeidsongeval waarbij een stagiair een pink en twee vingertoppen kwijtspeelde.

Op 23 mei 2017 was het toen 21-jarige slachtoffer in de weer met een paneelzaag. De stagiair van Syntra West moest kleine balkjes verzagen tot nog kleinere balkjes maar raakte met zijn hand het zaagblad. Zijn pink en de toppen van zijn midden- en wijsvinger werden afgezaagd. In het ziekenhuis werd de pink er opnieuw aangezet, maar de jongeman verloor wel een deel van de functionaliteit.

Zaakvoerder B.G. (38), die de schrijnwerkerij op het moment van het ongeval nog maar pas had overgenomen, werd voor de rechtbank gedaagd wegen inbreuken op de welzijnswet. “Het slachtoffer kreeg geen begeleiding en gebruikte een machine die totaal niet geschikt was om dergelijke kleine balkjes te verzagen“, verduidelijkte de arbeidsauditeur. “De beschermkap stond immers te hoog. De beklaagde had beter moeten weten want voor hij de leiding overnam had hij jaren voor het bedrijf gewerkt.”

De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 8.000 euro voor B.G. Maar de man uit De Panne stelt dat hij niet in de fout ging. Volgens zijn advocaat was een kleinere beschermkap op het moment van de feiten niet beschikbaar. “Hij was pas zaakvoerder en volgens de handleiding van de machine konden er ook kleine stukken mee gezaagd worden. Bovendien was Syntra West de werkgever, niet mijn cliënt.”

Pink in papiertje gewikkeld

Het slachtoffer vroeg een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro. “Mijn cliënt is diep ontgoocheld over de onverschilligheid van de beklaagde“, stelde zijn advocaat. “Met zijn pink in een papiertje gewikkeld werd hij op de spoeddienst afgezet en hiermee was de kous af voor de beklaagde.” Ook het slachtoffer zelf nam het woord. “Na het ongeval hebben ze nooit meer contact opgenomen om te vragen hoe het met mij gaat. Ik ben toch geen versleten paar schoenen dat je op straat gooit?”

De uitspraak volgt op 9 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier