Rook ontsnapt uit chemische tank Shapes Metal, werknemers geëvacueerd

Christophe Lefebvre

Woensdagnamiddag was er even paniek bij de firma Shapes Metal in de Noordlaan in Kuurne, nadat rook uit een chemische tank kon ontsnappen. Niemand raakte gewond maar het bedrijf werd een tijdlang geëvacueerd.

Het was een chauffeur van een externe transportfirma die alarm sloeg. “Ik kwam vandaag een resem restproducten ophalen, die allemaal in zogenaamde IBC-containers zaten opgesloten”, vertelt hij.

“Toen ik een van die containers aan mijn tank wilde koppelen, zag ik hoe er een soort van bruin-gele rook vrijkwam. Ik vertrouwde het absoluut niet en samen met een paar mensen van de firma hier hebben we de container naar buiten gebracht. Daarop verwittigden we de hulpdiensten.”

Onbekende factoren

In afwachting van de komst van de brandweer werden alle aanwezige werknemers van het bedrijf geëvacueerd. Doordat er nog heel wat onbekende factoren in het spel waren, besloten de brandweerlieden de plaats te benaderen gehuld in indrukwekkende blauwe beschermingspakken.

Uiteindelijk bleek het te gaan om een chemische reactie die was ontstaan nadat olie en zuur met elkaar in contact kwamen. Voor de brandweer zat er niets anders op dan te wachten tot de reactie was uitgewerkt. Niemand raakte gewond.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.