Reclamevliegtuigje crasht op weg naar Waregem Koerse, piloot komt om het leven

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Omstreeks twintig over vier is in Wevelgem een vliegtuigje neergestort. Dat meldt de hulpverleningszone Fluvia. De piloot, Hannes Decleer (34) uit Assebroek, kwam daarbij om het leven.

Het vliegtuigje van een Wevelgemse firma is gemaakt om met reclamedoeken door de lucht te klieven. Hannes Decleer, een professionele piloot was op weg naar Waregem Koerse om daar met een banner boven de koers te vliegen.

Toen Hannes, een ervaren piloot met heel wat vlieguren op de teller, wilde vertrekken om het doek erg laag bij de grond op te pikken, ging het mis. Hij maakte volgens de eerste onderzoeken een fout door te weinig rekening te houden met de warme temperatuur bij het opstijgen. Mede door de warmte was er onvoldoende vermogen en ging het vliegtuig in overtrek. Dat is het proces waarbij de luchtstroom het profiel van het vliegtuig niet meer kan volgen en loslaat. De liftkracht gaat verloren, waardoor het vliegtuig snel zakt.

Deze foto van het vliegtuig werd eerder op de middag genomen.
Deze foto van het vliegtuig werd eerder op de middag genomen.© Roland De Groote

Volgens getuigen was de piloot alle controle over het vliegtuigje kwijt, kort daarna is hij ondersteboven neergestort. De man zat een tijdlang gekneld en was bij aankomst van de brandweer al overleden. Hannes Decleer woonde samen met zijn vrouw en kind van drie in Assebroek. De man vliegt al langer met grotere toestellen en werkte in onderaanneming voor de reclamevliegtuigen. Hij was pas sinds april terug in België aan de slag na enkele jaren in Afrika. Hannes studeerde aan de American Aviation Academy en vloog in verschillende Afrikaanse landen boven uitgestrekte natuurgebieden. Daar moest hij ook landen en opstijgen op onverharde start- en landingsbanen.

Propeller BVBAhttps://www.facebook.com/PropellerBVBA/https://www.facebook.comFacebook1

Meet our team ✈️
Na een vliegavontuur in Afrika heeft Hannes ons team terug vervoegd als sleeppiloot. Hij vervolmaakte…

Geplaatst door Propeller BVBA op Zondag 7 april 2019

rich1.0https://www.facebook.com/PropellerBVBA/posts/1347554348717005552

Onderzoek gestart

Een andere piloot die zelf ook klaarstond om te vertrekken, zag alles gebeuren. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar konden niets meer doen. Een officier van de brandweer bevestigt dat het om een menselijke fout gaat. Het parket en de luchtvaartpolitie kwamen ter plaatse om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. De luchthaven is tot nader order gesloten, vluchten naar Wevelgem worden omgeleid.

Stefaan Van Eeckhoutte, directeur van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem, betuigde in een eerste reactie zijn medeleven aan de familie en nabestaanden van het slachtoffer. “De eerste bezorgdheid van het luchthavenbestuur gaat uit naar hen“, klinkt het. “Een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval is opgestart. Van zodra er meer duidelijkheid is, zal er verder gecommuniceerd worden.” (CLL/OV)

Anthony Caere.
Anthony Caere.© Davy Coghe

‘Flying Doctor’ Anthony Caere: “Hannes was een gepassioneerde piloot”

Het nieuws van het tragische vliegongeluk bereikte ook Anthony Caere, aan de andere kant van de wereld actief als piloot in het Congolese natuurpark Virunga. Daar staat hij met patrouillevluchten in voor de bescherming van beschermde diersoorten tegen stropers. Zijn avonturen waren te volgen in het tv-programma Flying Doctors.

“Ik heb Hannes zeker gekend”, reageert Anthony vanuit Congo. “Hij heeft ook nog in Afrika gevlogen. In Mozambique meer bepaald, voor Major Bleu Air. Hannes heeft zelfs nog zijn cv naar mij opgestuurd, met de bedoeling om eventueel ook als piloot hier in het Virungapark aan de slag te gaan. Het is nooit echter nooit zover gekomen. Niet omdat hij niet goed genoeg was hoor, maar vooral omdat het toch moeilijk te combineren viel met zijn gezin. Hij heeft een vrouw en een jong kindje; dan is zo’n job ver van huis met toch ook enig risico zeker niet evident…”

“Natuurlijk was ik geschokt toen ik het nieuws vernam”, aldus nog Anthony. “We zijn ook bevriend op Facebook en daar plaatste hij nog een foto van zijn vliegtuig in de lucht kort voor de crash. Ik heb hem zo’n twee weken nog gezien in België toen ik bij de firma Propeller was – de firma waarvoor hij werkte – voor een examen. Hannes was echt een gepassioneerde piloot. Het is sowieso een bijzonder tragisch incident.” (PDV)