Eén van de klanten die ietsje trager was om zijn jas aan te trekken had echter pech. Eén boom scheerde langs zijn wagen en bezorgde toch een behoorlijke neep aan zijn dak. Drie andere bomen vielen neer op de plaats waar enkele minuten eerder nog verschillende auto's stonden. Het heeft dus niet veel gescheeld, dankzij het snelle ingrijpen van de uitbaatster. Andere bomen staan nu nog klaar om neer te gaan en andere bomen mee te nemen. Het restaurant blijft morgen dicht zodat alles opgeruimd kan worden.

De brandweer rijdt af en aan in het Hertsbergse bos want de situatie bij vele mensen is desastreus. Bomen in de vochtige bosgrond zijn blijkbaar een makkelijke prooi voor de felle rukwinden. In hun val nemen ze zelfs delen van de weg met zich mee.

Bewoners van de Kruisstraat, Varendreef en Blauwhuisstraat die samenkomen bij de bomen die over hun wegen en domeinen zijn gevallen hebben het alvast niet echt voor het bosbeleid van de gemeente. "Is er wel een bosbeleid?" fulmineert iemand uit de Vrijbosstraat die ons meetroont naar zijn woning. Eén van de omgevallen bomen ligt op 1 meter van zijn keuken. "We zijn eigenaar van de helft van de weg, tot aan de zogenaamde zate en dus eigenaar van de bomen. Het kleinste kind ziet dat deze bomen aan vervanging toe zijn en gekapt moeten worden maar we mogen het niet doen. Ondertussen durven er hier mensen uit de buurt niet in hun keuken zitten als het waait of kunnen ze 's nachts geen oog dicht doen uit vrees voor de vele bomen die kaprijp zijn maar toch moeten blijven staan."

Foto: Bomen trekken zelfs de asfaltwegen met zich mee.

Eén van de bewoners ziet zijn afsluiting die nog maar sinds vorige week helemaal vernieuwd is, bedolven onder de bomen. In de Blauwhuisstraat zien we hoe de bomen zelfs delen van de asfaltering meenemen. Op sommige plaatsen zien we al barsten in het asfalt, een teken dat er algauw weer een van die rijzige bomen naar beneden zal donderen en misschien nog andere zal meenemen.

Op verschillende plaatsen is ook de bedrading van de elektriciteit meegenomen. Bewoners vrezen dat ze dagenlang zonder stroom zullen zitten. "Is dit wanbeleid nog verantwoord?", vraagt een andere bewoner zich af. "Ik heb alvast al heel wat nieuwe beplanting gezet maar die bomen die niet gekapt mogen worden van de gemeente, die houden heel wat licht en ruimte weg. Het wordt tijd dat er eindelijk iets aan gedaan wordt. Enkele politici (uit de oppositie) die in de buurt wonen, bevestigen dat de vraag al enkele keren naar de gemeente is gestuurd maar op een njet is beantwoord. Nu zien we de gevolgen, volgens hen. De meeste bewoners willen dit echter niet politiek uitspelen, ze willen gewoon een verantwoorde manier van omgaan met bos en woonst. Zo kan het, volgens hen, niet verder.

(PH)