Rallypiloot Ronny (71) ziet zeldzame oldtimer volledig uitbranden

Ronny Venus (71) uit Koksijde, uitbater van restaurant De Huifkar, moest zondag noodgedwongen toekijken hoe zijn zeldzame Lotus Elan uit 1967 volledig uitbrandde tijdens een testrit.

Bas en Ronny Venus bij de Lotus Exige die nog in hun garage staat. © BB

“Dit valt erg zwaar. Samen met mijn zoon heb ik dagen gewerkt aan deze historische sportkar. Alles samen is er zeker zo’n 60.000 euro in geïnvesteerd”, zegt de fervente autoliefhebber en rallyrijder. “In tien seconden stond de wagen volledig in lichterlaaie. Maar we hebben geluk dat we heelhuids uit de wagen zijn geraakt.”

Ronny en zijn zoon Bas van restaurant De Huifkar kochten de Lotus Elan vijf jaar geleden van een Nederlandse tandartsenfamilie. “Zij hadden de wagen oorspronkelijk als nieuw gekocht en er altijd goed voor gezorgd. De wagen was nog rijvaardig, maar toch aan restauratie toe. Doorheen de jaren hebben we alles vernieuwd, onder meer de motorblok, de assen, de carburator, remmen, versnellingsbak, bekabeling en meer. Ook de carrosserie was volledig gerestaureerd tot het oorspronkelijke kleur. De auto is helemaal gedemonteerd geweest en opnieuw opgebouwd. We hadden nog maar net een check-up bij de garagist achter de rug”, vertelt autoliefhebber Ronny, die al zijn hele leven aan rally’s voor oldtimers heeft meegedaan.

Testritje

Gezien het restaurant gesloten is door de coronamaatregelen, vonden Ronny en zoon Bas zondag de tijd voor een testritje en de regio van Veurne. “Tot er plots vlammen verschenen aan de voeten van Bas, die aan de passagierskant zat. We hebben elkaar onmiddellijk in veiligheid proberen te brengen. Zo’n driepuntsgordel raak je niet meteen uit. Mijn zoon liep lichte brandwonden op aan de benen. We hebben dus geluk gehad”, gaat Ronny Venus verder.

De zeldzame Lotus Elan uit 1967 in oorspronkelijke staat.
De zeldzame Lotus Elan uit 1967 in oorspronkelijke staat.© GF

Ze probeerden het brandende voertuig zelf te blussen. “Ik trok de motorkap open en begon brandblussers leeg te spuiten. Een voertuig was gestopt en reikte nog brandblussers aan, maar ook dat hielp niet. In twintig seconden stond de Lotus volledig in lichterlaaie ondanks het leegspuiten van vijf brandblussers. Het was erg om te zien hoe al ons werk en onze passie in een minuut verloren was”, aldus de restaurantuitbater, die zelf lichte brandwonden aan de handen opliep door de bluspoging.

Rally in het water

Normaal gezien zouden vader en zoon meedoen aan de Ypres Historic Regularity 2020 op 27 november in Ieper, een rally voor oldtimers, maar dat zit er nu niet meer in. “Ik probeer me er bij neer te leggen en wil er niet aan denken hoe veel tijd en geld we hierin geïnvesteerd hebben. Ik denk dat er alles samen zo’n 60.000 euro in de wagen is gekropen. Je kan hem evenwel nooit voor zo’n bedrag laten verzekeren. Deze oldtimer was nochtans zeer zeldzaam en een echt competitiebeest, waar in de jaren ’60 rally’s mee werden gereden. Dergelijke Lotus Elan zal ik wellicht nooit meer vinden”, aldus de onfortuinlijke autoliefhebber. Hij heeft wel nog een oldtimer-Porsche en een Lotus Exige uit 2000 in zijn bezit waar hij zich aan kan optrekken. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.