Politierechter spaart gezin van wegpiraat met ‘vonnis op maat’

Redactie KW

Geert Vandaele sprak een strenge straf uit, maar liet een boete achterwege om de rest van het gezin niet te straffen.

Manolito H. (30) reed op 20 juni 2016 met zijn Ford Escort van Pervijze naar Veurne. Zijn partner zat naast hem, maar voor zijn drie kinderen had de man er niets beters op gevonden dan ze in de koffer te stoppen. Manolito hielp zijn moeder verhuizen en had de achterste zetels van de auto neergeklapt. De kinderen, 3, 5 en 7 jaar oud, hadden geen gordel om.

Toen de man aan hoge snelheid wou uitwijken voor een tegenligger, ging zijn wagen op het natte wegdek aan het slippen en belandde het voertuig zwaar beschadigd in een gracht. De vijfjarige S. vloog door het kapotte achterraam naar buiten en belandde met zijn gezichtje op het harde asfalt. Het kindje lag een tijdje in coma in het ziekenhuis, maar is nu volledig hersteld.

Manolito H. bleek 1,63 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Het openbaar ministerie had minstens een jaar rijverbod en een boete van 2.400 euro gevorderd. “aarmee zou ik spijtig genoeg het hele gezin – dat net uit een diep financieel dal kroop – treffen”, besefte politierechter Geert Vandaele.

Politierechter spaart gezin van wegpiraat met 'vonnis op maat'
© Foto Kurt

De rechter hield daar duidelijk rekening mee in zijn vonnis. De beklaagde moet alles samen 125 uur werkstraf verrichten, zal drie maand lang onder elektronisch toezicht staan, moet alle vier de onderzoeken en rijproeven opnieuw met succes afleggen en krijgt 6 maand rijverbod.

Manolito H. was er niet om het vonnis te aanhoren, maar advocaat Thomas Bailleul besefte dat de rechter mild was. “Het is een opmerkelijk vonnis omdat de rechter mijn cliënt geen enkele geldboete heeft opgelegd. Ik heb hem ervan kunnen overtuigen dat het koppel op de goede weg is, na 7 jaar van collectieve schuldbemiddeling. De verzekeringsmaatschappij zal bovendien de medische kosten niet kunnen terugvorderen, nu de rechter geen direct verband zag en aparte straffen uitsprak voor de alcoholintoxicatie en het ongeval zelf. Het belangrijkste van alles is natuurlijk dat het kindje helemaal hersteld is…”

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.