Politie zet zoekactie naar acht vluchtelingen stop

Het bootje waarmee de vluchtelingen probeerden de Noordzee over te steken. © JT
Redactie KW

Dinsdagochtend werd een grootschalige zoekactie opgezet langs de kustlijn in De Panne. Veertien vluchtelingen wilden de overtocht naar Groot-Brittannië maken in een bootje. Maar dat kapseisde. Zes mensen werden relatief snel aangetroffen, de zoektocht naar de overige acht is intussen stopgezet.

Buurtbewoners zagen dinsdagochtend omstreeks 5 uur beweging aan het strand. Veertien vluchtelingen met zelfgemaakte reddingsvesten stapten er in een bootje.

https://www.youtube.com/watch?v=VuVX9aHIxM4

Omstreeks 5 uur belde een kletsnatte drenkeling aan bij een buurman, waarna meteen alarm werd geslagen. Met man en macht werd er in de richting van Frankrijk, naar waar de stroming gaat, gezocht naar de andere personen. Er werden vier reddingsboten ingeschakeld, net als drones. Door de mist kon de helikopter niet ingezet worden.

Natte kleren

Procureur Frank Demeester: “Deze morgen omstreeks 5.20 uur kwam via een burger een melding binnen bij de politiezone Westkust dat een persoon van vreemde origine bij hem had aangebeld. De kleren van de man, die beweerde van Afghanistan te zijn, waren nat, en hij stelde geprobeerd te hebben de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk in een bootje, doch dat bootje was gekapseisd. Hij beweerde dat er in totaal 14 opvarenden waren.”

Politie zet zoekactie naar acht vluchtelingen stop
© BELGA

Ter hoogte van het water werd de kar van de boot gevonden, gevolgd door het gestolen zeilbootje met afgebroken zeil ernaast. Een eerste groep van vijf verkleumde vluchtelingen werd snel daarna gevonden.

“De politiezone Westkust kon ongeveer een uur nadien 5 personen van de DK-bus (een pendelbus tussen De Panne en Duinkerke) halen. Deze personen beweerden van Iran te zijn”, geeft procureur Demeester nog mee. “Alle aangetroffen personen werden overgebracht naar de burelen van de politiezone Westkust. Ondertussen werd een zoekactie opgestart, omdat bij de initiële melding sprake was van 14 personen die aan boord van het bootje zouden zijn geweest. Deze zoekactie is ondertussen gestaakt. Er werd niemand op zee of in de omgeving gevonden, en het vermoeden is groot dat alle personen na de poging tot overtocht via het vasteland de plaats hebben verlaten.”

De zoekactie focuste zich kort voor de middag nog op acht personen, onder wie twee jonge meisjes.

Politie zet zoekactie naar acht vluchtelingen stop
© JTV

“Alle aangetroffen personen zullen door middel van een tolk zeer grondig worden verhoord door de politiezone Westkust, de Scheepvaartpolitie en het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie. Daarbij zal in eerste instantie worden nagevraagd hoe de 8 opvarenden die nog niet werden aangetroffen, de plaats hebben verlaten, en of zij zeker in goede gezondheid verkeerden. Verder zal worden nagegaan waar deze mensen en het bootje vandaan kwamen, hoe zij naar De Panne werden gebracht en wie de mensensmokkelaars zijn die verantwoordelijk zijn voor deze feiten.”

Politie zet zoekactie naar acht vluchtelingen stop
© (foto JT)

“Gezien het zelden voorkomt dat mensensmokkelaars via de Belgische kust proberen om vluchtelingen met kleinere bootjes naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen, zal door politie en parket contact gelegd worden met de Franse en Britse autoriteiten, om na te gaan of zij meer informatie kunnen verschaffen met betrekking tot deze feiten van mensensmokkel”, besluit procureur Frank Demeester.

Zelfgemaakte reddingsvesten

De transmigranten zouden uitgerust zijn geweest met zelfgemaakte reddingsvesten, gemaakt uit plastic afval. De zes mensen die werden aangetroffen, betreffen een Afghaan en twee Iraniërs. Ze waren onderkoeld en worden voorlopig opgevangen op het centraal commissariaat.

(JT/JH/BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier