Pol De Schepper van ‘De Schuure’ in Zuienkerke na gasexplosie: “Mijn vrouw en schoonzus liggen in coma met zware brandwonden”

Een luchtfoto van De Schuure, na de ontploffing, en eigenaar Pol De Schepper. © JVM
Stefan Vankerkhoven

“Mijn vrouw en mijn schoonzus worden in een kunstmatige coma gehouden, tegen de pijn, want ze hebben zware brandwonden opgelopen”, vertelt Pol De Schepper, uitbater van danstaverne De Schuure in Zuienkerke. Maandagmorgen deed er zich een gasexplosie voor, toen de dames aan het koken waren.

Pol De Schepper (68) is een bekend figuur in Zuienkerke en Meetkerke. Begin de jaren ‘80 bouwde hij de stallen van een boerderij langs de Oostendse Steenweg om tot danscafé ‘De Schuure’. Oudere liefhebbers van muziek uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 vonden er hun gading, net als de thema-avonden op maandag, die vroeger druk bezocht werden door coiffeurs en coiffeuses op hun vrije dag.

Gasfornuis

Maandagochtend om 7.20 deed zich een gasexplosie voor in het huis van Pol De Schepper. De huurwoning bevindt zich naast het bekende danscafé. Blijkbaar moet de ontploffing zich voorgedaan hebben in de keuken, toen zijn echtgenote Ghislaine (68) en zijn schoonzus Christa (70), die op bezoek was om te helpen bij het ontbijt, iets op het gasfornuis aan het koken waren. Helemaal zekerheid of dat de reden van de explosie is, is er volgens Pol De Schepper nog niet: “Een door het parket aangestelde deskundige onderzoekt nog de precieze oorzaak van de ontploffing.”

Zelf lag Pol De Schepper op dat moment nog te slapen, hij werd wakker van de luide knal: “Ik hoorde mijn vrouw roepen, kom naar beneden! Dat heb ik ook gedaan, samen met Ghislaine en Christa ben ik vervolgens naar buiten gevlucht. We hebben de hulpdiensten opgebeld, die de eerste zorgen toegediend hebben. Mijn vrouw en schoonzus hadden zware brandwonden.”

In coma

De drie slachtoffers werden naar het ziekenhuis overgebracht. “Ik raakte niet gewond, maar moest veiligheidshalve mee”, vertelt Pol De Schepper, die tegen de middag al het ziekenhuis mocht verlaten. “Mijn vrouw en schoonzus werden getransfereerd naar een Gents ziekenhuis. Ze worden er in een kunstmatige coma gehouden, omdat ze zware brandwonden hebben opgelopen”, vertelt de aanslagen man.

Vooral Pols schoonzus Christa zou er erg aan toe zijn. Dinsdag was de toestand van de twee gewonde vrouwen stabiel, maar ze bleven veiligheidshalve nog in een kunstmatige coma, omdat de pijn van de brandwonden te zwaar om dragen is.

Onbewoonbaar

Inmiddels zijn de vertegenwoordigers van de verzekeringsmaatschappijen in actie geschoten om samen met huurder Pol De Schepper en de eigenares de schade op te meten. De gasexplosie blies de volledige achtergevel van het huis weg.

Maandagochtend stelde de lokale politie van de zone Blankenberge-Zuienkerke een perimeter rond de boerderij in. Door de ontploffing in het oude huis is er mogelijks asbest vrijgekomen. Door de grote schade is er ook instortingsgevaar. De Zuienkerkse burgemeester Alain De Vlieghe kwam ter plaatse en verklaarde de woning onbewoonbaar.

Voorlopig verblijft Pol De Schepper bij zijn dochter. Hij moest wel deze week nog een kleine, al eerder geplande ingreep in het ziekenhuis ondergaan. (SVK/MM)

Lees ook :gasexplosie in zuienkerke

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.