https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Piloot komt met de schrik vrij na verkeerd gelopen landing in Moorsele

De piloot kwam met de schrik vrij. © foto CL
Christophe Lefebvre

Zaterdagavond kwam een vliegtuig in de problemen tijdens een landing op het vliegveld van Moorsele. De piloot raakte lichtgewond en ook de schade bleef binnen de perken, al leverde het tafereel wel bijzondere beelden op.

Een menselijke fout ten gevolge van een verkeerde inschatting, zo werd de situatie in Moorsele zaterdagavond omschreven. Het vliegtuig, een Cessna Caravan 182, was reeds de volledige namiddag in de weer met het opstijgen van parachutisten toen het rond 19 uur grondig fout liep.

Ervaren piloot

“De piloot, een ervaren kerel uit Damme met reeds ontelbare uren op de teller en in bezit van de nodige kwalificaties, maakte zich klaar om voor de laatste keer te landen toen hij zich liet verrassen door de zon.” Commissaris Vannieuwenhuyse, woordvoerder voor de politiezone Grensleie, kadert het voorval met de nodige opluchting.

“Wanneer dergelijke vliegtuigen landen, zijn ze meestal leeg. In luchtvaarttermen gebruikt men de uitdrukking ‘One Pilot Aviation’ waarmee men wil zeggen dat de piloot zijn toestel zonder bemanning bestuurt”, aldus de commissaris. Net na het lossen van de laatste parachutisten, daalde hij af naar het vliegveld en maakte hij zich klaar voor de landing.

Problemen met de zon

De laaghangende zon zorgde echter voor verwarring waardoor hij zijn vliegtuig te vroeg op de grond wilde zetten. Hierdoor raakte hij een aardappelveld net voor de piste, waardoor het voorste gestel afbrak. Daarop schoot het toestel opnieuw omhoog en maakte het een bocht. Uiteindelijk kwam het vliegtuig op de zijkant terecht en werden de hulpdiensten opgetrommeld.

Hoewel de beelden spectaculair ogen, kwam de piloot er met slechts lichte verwondingen vanaf. “De man liep een bloedneus op en werd ter plaatse verzorgd”, sluit de commissaris af. “Hij werd meegenomen naar het ziekenhuis voor een volledige controle maar van zware kwetsuren is er geen sprake.”

Brandweer ter plaatse

Heel even rookte het motorblok van het toestel, waarop ook de brandweer ter plaatse werd geroepen. Ook die situatie was al snel onder controle en van een brand was geen sprake. De luchtvaartpolitie werd opgeroepen, zij zullen de verdere vaststellingen voor hun rekening nemen.

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.