Opslagplaats met bouwmaterialen en machines volledig in de as gelegd

© CL
Christophe Lefebvre

Vrijdagmiddag brak een hevige brand uit in de Zuidhoekstraat in Sint-Eloois-Winkel. Een opslagplaats gevuld met bouwmaterialen en machines ging volledig in vlammen op. De brandweer kon niets anders dan de recent vernieuwde hangar gecontroleerd te laten uitbranden.

De noodoproep bereikte de brandweer net voor het middaguur. Een wandelaar merkte dat er rook kwam vanonder de toegangspoort van het gebouw dat toebehoort aan Kris Witdouck van de gelijknamige bouwfirma. Een buur belde ondertussen de eigenaar op, die aan de slag was op een werf.

De spuitgasten van Gullegem waren snel ter plaatse en stelden meteen vast dat de binnenkant van de loods reeds in lichterlaaie stond. Versterking van de hele zone werd opgetrommeld. Toen de kracht van de vuurzee de lichtstraten van het gebouw deed smelten, trok zuurstof naar binnen waardoor de vlammen konden uitgroeien tot een waar inferno. Een dikke, zwarte rookpluim bedekte de volledige zone en was tot kilometers ver te zien.

Loods gecontroleerd laten uitbranden

Olivier Dorme, clusterofficier bij de hulpverleningszone Fluvia, coördineerde de bluswerken en de enorme machtsontplooiing. “We waren erg snel door onze watervoorraad heen waardoor we onze tankwagens naar het dichtstbijzijnde vulpunt moesten sturen. Er werd een circuit op punt gezet waardoor de gevulde tankwagens elkaar konden afwisselen.”

Eenmaal zuurstof het gebouw binnentrok, sloegen de vlammen wild om zich heen en werd ook de stabiliteit van de loods hevig aangetast. Volledige stukken van de gevel kwamen ondertussen al naar beneden. Onze mensen konden dan ook niet naar binnen trekken om het vuur te bestrijden. Er zat voor ons niets anders op dan de opslagplaats gecontroleerd te laten uitbranden.”

Opslagplaats met bouwmaterialen en machines volledig in de as gelegd
© CL

Volgens de officier is het vooral de inhoud van de opslagplaats die mee aan de basis lag van de intensiteit van het vuur. “Er stonden verschillende machines binnen en ook een mazouttank was aanwezig. Dat verklaart de ontploffing die we konden horen. Daarnaast zorgde de combinatie van bouwmaterialen en een aanzienlijke hoeveelheid hout dat er meer dan voldoende brandlast was waarmee het vuur gevoed kon worden. De eigenaar kon ons een gedetailleerde beschrijving van de inhoud geven, waardoor we efficiënt en gericht konden blussen”.

Branddeskundige parket

Op het ogenblik van de feiten was niemand aanwezig in de loods waardoor er ook geen slachtoffers vielen. Het is nog onbekend wat de brand heeft veroorzaakt, maar het parket stuurde ondertussen reeds een branddeskundige ter plaatse die het onderzoek in goede banen zal leiden.

Er was grote rookontwikkeling richting Heule en Gullegem. De brandweer riep op om uit de rook te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie af te leggen.

https://www.youtube.com/watch?v=DM3G3nfu0_0
https://twitter.com/HVZFluvia/status/1268871695437369345HVZ Fluviahttps://twitter.com/HVZFluvia
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.