Opnieuw brand in oude Sint Jozef Ziekenhuis in Oostende

De eerste brand dateert van november 2017. De brandweer had alle moeite om de brand toen onder controle te krijgen. © JRO
Redactie KW

Vrijdagmiddag zag een toevallige voorbijganger witte rook ontsnappen uit het oude gebouw van het Sint Jozef Ziekenhuis in Oostende. De brandweer kwam meteen ter plaatse.

Ook de brandweer merkte bij het ter plaatse komen de rook meteen op vanuit de derde verdieping. “De collega’s hebben onmiddellijk de locatie van de brand vastgesteld en het gebouw betreden”, vertelt kapitein Dries Van der Veken van de Oostendse brandweer. “Eens binnen werd een klein beginnend brandje aangetroffen. Dat werd uiteindelijk met weinig water geblust. Er is geen bijkomende schade aan het gebouw. Even voor men de brand had opgemerkt, had men spelende kinderen in de buurt gezien, maar of die er effectief iets mee te maken hebben, kan ik niet bevestigen.”

Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt in de leegstaande gebouwen van het oude ziekenhuis. Het ziekenhuis staat op een site van maar liefst 18.000 vierkante meter en staat al jaren leeg. Op 26 november 2017 werd de brandweer om 22 uur opgeroepen voor een zware brand in het oude Sint Jozef Ziekenhuis. Er werden twee brandhaarden ontdekt: op de derde en op de vierde verdieping. De brandweer had alle moeite om de brand onder controle te krijgen. Toen al sloegen buurtbewoners alarm. Er werden heel wat daklozen in de oude gebouwen opgemerkt. Enkele maanden later, op 15 april 2018, brak opnieuw brand uit in het oude gebouw. De brandweer had opnieuw uren nodig om de brand onder controle te krijgen. Telkens werd de brand aangestoken.

En ook in de nacht van 27 op 28 oktober 2018 brak er brand uit in de gebouwen. Hoewel er negen brandhaarden werden ontdekt, had de brandweer niet al te veel moeite om de brand te blussen. De brand werd ook dan aangestoken, maar deze keer kon men de dader op heterdaad betrappen. Een 25-jarige man uit Lichtervelde, werd gearresteerd en mocht het later op de rechtbank uitleggen. De man kwam in aanmerking voor verschillende brandstichtingen. Hij belde telkens zelf de brandweer en hielp zelfs blussen. Bij de vierde brand, die in het Sint Jozef Ziekenhuis in Oostende, liep hij tegen de lamp. De man werd uiteindelijk veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel.

In januari worden de gebouwen afgebroken. Op de site van het oude ziekenhuis komen 185 woongelegenheden in een groene long van meer dan 10.000 vierkante meter. Een eerste fase van 80 wooneenheden moet tegen eind 2021 klaar zijn. Voor de ontwikkeling van de site trekt men 50 miljoen euro uit.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier