https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Omvallende boom beschadigt oorlogsmonument aan kerk Leke

Redactie KW

Felle rukwinden van boven de 90 kilometer per uur hebben vanaf vrijdagnamiddag her en der schade veroorzaakt in de regio. Meestal ging het om omgevallen bomen. Zo sneuvelde een grote boom aan de kerk van Leke en bracht daar schade toe aan het monument ter herdenking van de wereldoorlog.

Vanaf de namiddag kregen de hulpdiensten in de regio verschillende oproepen binnen voor stormschade. Het ging vaak om weggewaaide panelen of omgevallen bomen. In de Kerkomgangstraat aan de kerk van Leke sneuvelde er een grote boom.

Grote erfgoedwaarde

De boom raakte naast het wandelpad ontworteld en de kruin kwam terecht op een geparkeerde vrachtwagen en bestelwagen. Grote takken van de boom brachten veel schade toe aan het herdenkingsmonument van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Het monument dateert uit 1924 en werd na de Tweede Wereldoorlog in 1946 aangepast. Het heeft een grote erfgoedwaarde. De grote witte leeuwen vooraan het monument liepen geen schade op maar de obeliskvormige sokkel met wit geschilderde buste van Koning Albert I sneuvelde wel.

Gedenkplaten in blauwsteen

Ook de gedenkplaten in blauwsteen met de opschriften Leke Aan Zijne Helden , Soldaten 1914-1918 en stenen met namen van slachtoffers zijn door de neervallende takken beschadigd. De politie kwam ter plaatse voor de nodige vaststellingen en de brandweer kwam de boom verzagen en opruimen. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.