Olie uit machinekamer Flinterstar wordt opgepompt

Redactie KW

Er wordt nog steeds olie gepompt uit het gezonken vrachtschip Flinterstar dat voor de kust van Zeebrugge ligt. Op dit moment zijn de opruimspecialisten bezig met de machinekamer leeg te pompen. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) dinsdagmiddag.

De pompwerkzaamheden duren voort. De opruimingsteams ontdekten dat er ook olie zat in de machinekamer, en die wordt nu leeggepompt. Inmiddels proberen de duikers ook een pompaansluiting, een zogenaamde hottap, te plaatsen op tank 4 achteraan het schip. Als alles goed verloopt, kunnen bergers Smit en Multraship tegen de middag al beginnen met het overpompen van de olie uit die tank.

Op dit moment is er nog een kleine uitstroom van olie, maar de ruimingsschepen Interballast I, Hebocat VII en Arca blijven in de buurt om het goedje op te vangen. Er zijn ook twee schepen van wacht om loskomende brokstukken van de Flinterstar op te vangen. Omdat het schip beweegt en geleidelijk scheurt komen nog steeds stukken los.

Aan de Belgische kust blijft iedereen stand-by om mogelijke olieresten aan land op te ruimen. Er is nog steeds een risico dat kleine teerballetjes de stranden bereiken. Momenteel is dat nog niet het geval. Dat liet ook toe om de zanddam aan de monding van het Zwin dinsdagochtend opnieuw even op te breken om water bij hoogtij in het natuurgebied te laten stromen. Dat is nodig, anders dreigt het Zwin te verzilten. Vrijdag gebeurt dit normaal opnieuw.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.