Oldtimer brandt uit in Stationsstraat in Oudenburg, twee huizen beschadigd

In de Stationsstraat brandde een wagen volledig uit. © DJ
Redactie KW

In de Stationsstraat in Oudenburg is dinsdag kort voor de middag een auto volledig uitgebrand. Twee huizen raakten beschadigd.

Bestuurder Dirk Halewyck (66) uit Oudenburg kwam rond 11.15 uur met zijn Renault Espace van Oostende en was onderweg naar huis, toen hij plots merkte dat de motor sputterde. “Ik schakelde in tweede, maar er gebeurde niets. Ik zette mij dan maar aan de kant om de wagen uit te schakelen en opnieuw te starten. Plots zag ik een steekvlam van een meter hoog bij het rechtervoorwiel”, vertelt hij.

Dirk, tandarts op rust, stapte uit en nam het brandblusapparaat. “Maar na tien seconden was de brandblusser al leeggespoten. Veel effect had het niet. In enkele tientallen seconden stond de wagen in lichterlaaie. Nog vlug kon ik mijn persoonlijke documenten en laptop in veiligheid brengen. De rookpluim was immens”, getuigt Dirk.

Toen de brandweer van Gistel en Oostende aankwam, was de auto niet meer te redden. De witte Renault Espace uit 1993 werd geblust, maar meer dan een wrak rest er niet meer van. De straat werd een hele poos afgesloten voor alle verkeer.

Dirk Halewyck bleef naar eigen zeggen kalm, toen hij zijn auto zag uitbranden. “Als je brandblusapparaat leeg is, maar de vlammen niet verdwijnen, weet je dat de auto verloren is. Het heeft geen zin om me erover op te winden. Mijn zoon, een oldtimerfanaat, zal het wel erg jammer vinden. De auto stond staat sinds vorig jaar ingeschreven als oldtimer en was recent nog gekeurd. Samen hebben we er uren aan gewerkt. Graag had hij de auto later gekregen.” De tandarts op rust heeft nog een andere wagen ter beschikking om zijn dagelijkse verplaatsingen te maken.

Voordeur zwartgeblakerd

Twee woningen liepen schade op door de enorme hitte, volgens de brandweer tot tussen de 600 en 1.000 graden. Zo is een voordeur zwartgeblakerd, een raam gesprongen en gevel- en dakbekleding gesmolten, alsook een dakgoot. . “Ik was binnen aan het eten, toen de buren me er plots attent op maakten dat er een wagen voor de deur in lichterlaaie stond. De schade aan mijn huis is niet min. De gevelbekleding, de dakgoot, twee ramen en de voordeur zijn ernstig beschadigd”, reageert een van de bewoners. Omdat ook een elektriciteitskast volledig uitbrandde, kwam de nutsmaatschappij ter plaatse.

(BB/DJ)

https://www.youtube.com/watch?v=p1bC5iD3nlw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier