Na brand in Oekene: “We zijn letterlijk alles kwijt”

Giovanni Robaeys, Berlinda Verfaillie en Rik Vancompenolle verblijven momenteel bij Natascha Vancompenolle in Izegem. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

De bewoners van de uitgebrande woning in de Sint-Eloois-Winkelsestraat in Oekene likken hun wonden. “We zijn echt alles kwijt”, zeggen ze. “Nu moeten we op zoek naar een nieuw onderkomen, want terugkeren is geen optie.”

Zondagavond brak er een hevige brand uit in de huurwoning van Berlinda Verfaillie (47), Rik Vancompenolle (53) en Giovanni Robaeys (20) in de Sint-Eloois-Winkelsestraat in Oekene. “Rond 18.30 uur viel plots de elektriciteit uit. We zaten net te eten”, doet Giovanni het verhaal. De 20-jarige kerel is erg slechtziend en door de overheid erkend als legaal blinde, maar kent de weg doorheen de woning als zijn broekzak.

“Ik keek er trouwens niet van op, want de elektriciteit laat het af en toe wel eens afweten. Toen we de stroom opnieuw wilden inschakelen, leverde dat geen resultaat op. Mijn mama en stiefvader gingen verder op zoek naar de oorzaak en hoorden aan de verdeelkast in de woonkamer plots geknetter. In een mum van tijd sloegen de vlammen uit de elektriciteitskast en vatte ook het houten plafond vuur.”

Rik, Berlinda en Giovanni snelden naar buiten. “Gelukkig konden we nog onze twee keeshondjes Sarah en Filou en de papegaai Jako in veiligheid brengen. Maar de rest van onze bezittingen is in de vlammen opgegaan. Waar de oorzaak van de brand ligt? Volgens de brandweer is die te zoeken op mijn zolderkamer aan mijn synthesizer, maar die was op het moment van de brand niet ingeschakeld. Er waren enkel twee luidsprekers op de stekker aangesloten.”

Duizenden euro’s schade

De schade loopt alvast in de duizenden euro’s. “Enkel op mijn kamer is er voor meer dan 5.000 euro aan materiaal in de brand verloren gegaan. Die synthesizer, een dure computer, stevige luidsprekers… Mijn hobby is muziek componeren en produceren en daar heb je nu eenmaal kwaliteitsvol materiaal voor nodig. En dan laat ik het meubilair en alle andere elektro nog buiten beschouwing.”

Ook Giovanni’s hulpmiddelen die hem het leven als blinde iets makkelijker maken, konden niet gered worden. “Mijn blindegeleidestok, digitale loep, een aangepaste laptop en leesapparatuur zijn allemaal door de vlammen verteerd. We hadden de tijd niet om iets te redden.” Ook de gouden ring van Giovanni opa Willy Verfaillie viel niet te recupereren. “Erg spijtig, want opa is pas in december overleden. Die gouden ring had een flinke emotionele waarde.”

De brand maakte het huurhuis onbewoonbaar.
De brand maakte het huurhuis onbewoonbaar.© Jos Bogaerts

Momenteel kan het gezin terecht bij Giovanni’s stiefzus Natasche Vancompenolle in Izegem. “We zijn erg dankbaar dat we hier kunnen verblijven en zo een dak boven ons hoofd hebben, maar we moeten wel op zoek naar iets anders. Terugkeren naar Oekene is niet aan de orde. Het pand is onbewoonbaar en zal waarschijnlijk volledig gesloopt worden. Waar we naartoe willen? Dat maakt niet zoveel uit, al kan deze brand voor mij persoonlijk wel een reset betekenen. Ik zou graag op eigen benen staan. Misschien is dit wel het moment voor een nieuwe start.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier