Morgenster overvaren door ander schip? Parket van Brugge onderzoekt de zaak

Het Brugse parket is bezig met een gerechtelijk onderzoek naar de scheepsramp met het schip de Morgenster. Daaruit blijkt voorlopig dat een overvaring niet kan worden uitgesloten.

De Z.85 Morgenster verging in januari van dit jaar. © Vlaams Instituut voor de Zee

De Morgenster verging op 28 januari in het Kanaal. Drie lichamen zijn geborgen, onder wie de Belgische matroos Maurice Coussaert (64). Aanvankelijk werd gedacht dat het schip kapseisde in een storm. Maar mogelijks werd de vissersboot overvaren door een vrachtschip dat die fatale dag dicht in de buurt was.

Er dook een anonieme e-mail op die die andere oorzaak opwerpt. “Die mail is opgesteld in het Engels en is zeer gedetailleerd”, aldus Celine D’Havé van het Brugse parket. De anonieme briefschrijver beweert dat de Morgenster werd overvaren door de MV Marselisborg, een vrachtschip van 130 meter lang. Bovendien werd het bewuste schip onmiddellijk na de scheepsramp drie dagen lang hersteld op een Engelse scheepswerf.

Uit zijn eerste, voorlopig, verslag blijkt dat een overvaring door een ander schip niet kan uitgesloten worden. Alle pistes blijven open. De expert moet de zaak verder uitspitten.

(SVK/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.