Milde straf voor trucker die Justine (12) in Avelgem doodreed

Wijlen Justine Vandemeulebroucke. (GF)
Redactie KW

Claude V. (41) hoorde zich door de politierechter veroordeeld tot een celstraf van drie maanden (met uitstel drie jaar) en een rijverbod van vier maanden, waarvan twee maanden uitstel gedurende drie jaar.

De vrachtwagenbestuurder uit Mont de l’Enclus wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van Justine Vandemeulebroucke uit Kerkhove, die op 31 mei 2012 in Avelgem met haar fiets onder de wielen van de truck belandde. Ze was samen met twee vriendinnetjes met de fiets langs de N8/Oudenaardsesteenweg op weg naar school in Avelgem. Toen ze de drukke gewestweg dwarsten, werd Justine gegrepen door de vrachtwagen, die net de N8 wilde opdraaien. Ze belandde onder de wielen.

Vlaggetjes en het Vlaams Gewest

Volgens meester Walter Van Steenbrugge, die zich namens de ouders van het slachtoffer burgerlijke partij stelde, keek de trucker alleen naar links. “De fietssters bevonden zich nochtans in zijn gezichtsveld. De zichtbaarheid in de stuurhut liet door allerlei vlaggetjes wel te wensen over. De meisjes reden op de hoofdweg en hadden voorrang. Zij treffen zeker geen schuld,” aldus de advocaat.

Zowel de burgerlijke partij als de advocaat Frederik Vandenbogaerde van de vrachtwagenchauffeur meenden dat ook het Vlaams Gewest aansprakelijk is. Het Vlaams Gewest liet Eandis in de periode van het ongeval werken langs de N8 uitvoeren, ook vlakbij de locatie van het ongeval. De werken waren met een gebrekkige signalisatie aangeduid. Vooral voor fietsers was de signalisatie vrij onduidelijk. Zo waren fietsers plots verplicht om over te steken en het fietspad aan de overkant te gebruiken.

De politierechter legde de schuld bij de chauffeur.

(JPT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.