Menenaar redt spelende kleuter van verdrinking: “Gedaan wat elke vader zou doen”

Ali met vrouw en kinderen, in doorweekte kleding. © CLL
Christophe Lefebvre

Vrijdagavond kwam een spelende peuter in de Leie terecht, langsheen de Oostkaai. Zonder aarzelen sprong Menenaar Ali Duman (42) hem achterna en kon hem op het droge krijgen. De held blijft er bescheiden bij. “Ik heb gedaan wat iedere vader zou doen”, verklaart hij met doorweekte kleding.

Heel wat wandelaars lieten langs de Leie de stress van de werkweek verdwijnen. Ter hoogte van de brug, die de N32 over de Leie brengt, draaide de rustige wandeling voor een familie uit op een drama. “Onder de brug zat het vol met duiven en een kind liep al spelend in hun richting”. Een getuige zag hoe de peuter richting de Leie liep. “De kleine jongen was zo druk bezig met de duiven dat hij maar bleef lopen. Hij had echter de rand niet gezien en in een fractie van een seconde viel hij naar beneden, recht het water in. Er ontstond meteen paniek en we belden de hulpdiensten.”

Held schiet in actie

De brandweer rukte massaal uit om het leven van het kind te redden, maar een toevallige voorbijganger besloot niet op hen te wachten. “Er kwam net nog een ander gezin voorbij en die vader aarzelde niet”, laat diezelfde getuige weten. “Hij sprong meteen het kind achterna en kon het uit het water halen. Die kerel is een held, maar vond zijn daad de normaalste zaak van de wereld. Toen de brandweer hier ter plaatse kwam, vertrok hij opnieuw met zijn gezin”.

De plaats waar de peuter in de Leie terechtkwam.
De plaats waar de peuter in de Leie terechtkwam.© CLL

De brandweerofficier bevestigt het heldenverhaal. “Toen de melding bij de noodcentrale binnenkwam, namen we geen risico en werd het grote materiaal inclusief duikwagen ingezet. Ter plaatse bleek echter dat de peuter reeds in de ambulance zat en samen met zijn ouders vertrok richting ziekenhuis.”

Commissaris Vannieuwenhuyse, woordvoerder nabij de politiezone Grensleie, werd eveneens op de hoogte gebracht van de feiten. “Het gaat om een stom ongeval dat bijna een dramatisch einde kende”, laat hij weten. “Na de redding kon het kind naar het ziekenhuis worden gebracht voor een volledige controle. De peuter is in shock maar verkeert verder in goede gezondheid“.

Ik heb zelf drie kinderen. Mocht één van hen in gevaar zijn, dan reageer ik ook meteen

De onbekende en discrete held is Menenaar Ali Duman (42) die we met zijn gezin, op wandel in doorweekte kleding, aantreffen op weg naar huis. “Een heldendaad? Ik deed wat iedere vader zou doen toch?” De potige kerel blijft erg bescheiden over het voorval. “Ik heb zelf drie kinderen, mocht één van hen in gevaar zijn, dan reageer ik ook meteen. Waarom zou dat anders moeten zijn voor andere kinderen.”

Trots op papa

“Zelf heb ik die jongen niet zien vallen, ik zag enkel dat er heel wat paniek was dus ik liep naar de rand van de Leie. Hoe dichter ik kwam, hoe duidelijker ik het kind in het water kon horen spartelen. Ik heb er zelfs niet eens bij nagedacht maar ben hem gewoon achterna gesprongen. De kleine kerel was volledig in paniek, maar hij bleef bij bewustzijn en ik kon hem op het droge hijsen. Tegen die tijd was de ambulance er al en namen ze hem mee. Het ging echt allemaal flitsend snel”. De drie kinderen van Ali kunnen alvast hun bewondering niet wegmoffelen en kijken glunderend naar hun papa, de kersverse held.

Menens burgemeester Eddy Lust werd van het voorval geïnformeerd en laat weten dat hij Ali hulde zal brengen op het stadhuis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.