Langemarkse politica komt om het leven bij tragisch ongeval

Het wrak werd per toeval ontdekt door enkele brandweerlieden en de burgemeester. © JT
Philippe Verhaest

Bij een zwaar ongeval in Langemark is donderdagavond politica Katty De Jaeger om het leven gekomen. Het wrak werd per toeval ontdekt door enkele brandweermannen en burgemeester Lieven Vanbelleghem die op weg waren naar een nieuwjaarsreceptie. Katty werd 42 jaar oud.

Het ongeval gebeurde donderdagavond omstreeks 19.30 uur in de Klerkenstraat ter hoogte van het kruispunt met de Beekstraat en de Hooyaardstraat. Hoe het drama is kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. Vermoedelijk reed Katty De Jaeger met haar blauwe Mini Cooper richting Langemark-Poelkapelle, maar in de Klerkenstraat liep het fout. De vrouw week uit naar links en knalde op een duiker. De wagen belandde uiteindelijk enkele meters later in een beek.

Het wrak werd per toeval ontdekt door enkele brandweermannen van Langemark-Poelkapelle die op weg waren naar de nieuwjaarsreceptie van de Brandweer Westhoek in Veurne. Hun echtgenotes, die met een andere auto op weg waren, merkten de wagen op in de gracht en verwittigden meteen hun partners.

Hart voor gemeente

Ook burgemeester Lieven Vanbelleghem zat in het minibusje van de brandweerlieden. Aangezien Katty lid was van het bijzonder comité voor de sociale dienst, kende hij haar goed. “Katty stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 op de tiende plaats van oppositiepartij Tope 8920”, reageert de burgemeester verslagen. “Ik had een erg goed contact met haar. Ze maakte dan wel deel uit van de oppositie, haar hart klopte vooral voor onze gemeente. Geen moeite was haar te veel en ze kwam bijzonder graag onder de mensen. Hoe ik Katty zou omschrijven? Als een sociaal voelend persoon waar je altijd op kon rekenen.”

Lieven Vanbelleghem en de brandweerlui snelden meteen naar het wrak toe, maar het duurde even voor de burgemeester zag dat hij het slachtoffer kende. “Ik kan je verzekeren, op zo’n moment ben je even helemaal van de wereld“, zucht hij. “We zullen haar enorm missen.”

Voor de Langemark-Poelkapelse politiek is dit al de tweede zware klap in amper één week tijd. Dinsdagochtend 7 januari overleed gemeenteraadslid Johan Vannoote (N-VA) na een slepende ziekte.

De straat tussen Langemark en Madonna was urenlang afgezet.
De straat tussen Langemark en Madonna was urenlang afgezet.© RB

Katty De Jaeger was sinds twee jaar aan de slag bij voedingsbedrijf Gheer-aard bvba. Zaakvoerder Frank Gheeraert reageert verslagen op het nieuws. “Katty was een topmedewerker. Een gouden vrouw, zelfs“, zegt hij. “Ze speelde een actieve en bijzonder betrokken rol in ons bedrijf en we leerden haar kennen als een open, betrokken en sociaal persoon.”

Katty was een gouden vrouw. We zullen haar humor en warmte enorm missen – werkgever Frank Gheeraert

Katty draaide mee in het productieproces van Gheer-aard en deed haar job vol overgave. “Weekendwerk schrikte haar niet af en een uurtje extra kloppen deed ze met de glimlach. Bovendien stond ze altijd voor haar collega’s klaar. We zullen haar humor en warmte enorm missen.” Haar collega’s zijn met verstomming geslagen door het nieuws. “Vanochtend hebben we, voor iedereen van start ging, toch een half uurtje bij elkaar gezeten om van gedachten te wisselen en onze gevoelens te ventileren”, zegt Frank. “We zullen ook nog een rouwhoekje inrichten. Katty zal altijd deel blijven uitmaken van ons bedrijf.”

Ik ben mijn partner kwijt, maar Saartje moet haar mama afgeven. We proberen er zoveel mogelijk voor elkaar te zijn – Christof Constandt

Katty was de partner van Christof Constandt (43) en mama van Saartje Gryson (13). “Het is onwezenlijk dat Katty er niet meer is”, reageert hij. “We waren al bijna acht jaar samen en wonen ondertussen vijf jaar in Langemark. We waren ook net verhuisd en hadden nog zoveel plannen. We wilden van onze nieuwe woning een echte thuis maken voor ons drietjes. Daar keken we zó naar uit. Dat valt nu allemaal in het water. Saartje en ik proberen er nu zoveel mogelijk voor elkaar te zijn. Ik ben mijn partner kwijt, maar Saartje moet haar mama afgeven.”

Christof zal Katty vooral herinneren als een spontane en goedlachse vrouw. “Ze plaatste altijd anderen voor zich. Mensen helpen, een praatje slaan… Daar leefde ze gewoon voor. Ze zou haast letterlijk tegen een hond met een hoedje babbelen. Ze zat gewoon zo in elkaar.”

Katty was ook erg actief binnen de lokale gemeenschap, zegt Christof. “Ze werkte mee aan de Dolle Dinsdagstoet in Madonna en net als ik was ze verbonden aan de de liefhebbersvoetbalploeg FC Transvaal. Ze zal op zoveel plaatsen gemist worden…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier