Het onweer van donderdagavond trok vrij kort over de regio Kortrijk, maar er viel wel veel regen op korte tijd uit de lucht. Velen snakten naar verkoeling, maar op verschillende plaatsen in het zuiden van de provincie zorgde het onweer voor wateroverlast en andere stormschade.

Op beelden die massaal op sociale media gedeeld worden, is duidelijk te zien hoe het water meerdere gangen in het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge blank zet. Een afvoerbuis van het dak sloeg plots los en raakte een vals plafond, waardoor er duizenden liters water naar binnen kon stromen. Vrij snel werd de afvoerbuis, met hulp van de brandweer, opnieuw op de juiste plaats geduwd.

Het water stroomde massaal het Kortrijkse AZ Groeninge binnen., CLL
Het water stroomde massaal het Kortrijkse AZ Groeninge binnen. © CLL

Vooral de kelder, waar onder meer de kleedkamers en de apotheek zijn gevestigd, kreeg het zwaar te verduren. Hoe groot de schade in het ziekenhuis is, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Medische toestellen zijn alleszins niet geraakt.

Het ziekenhuis kondigde donderdagavond even het rampenplan af en riep vrij snel extra personeel op. De spoeddienst van AZ Groeninge bleef uiteindelijk toch grotendeels operationeel maar dringende hulp, zoals de ambulances, werd wel tijdelijk omgeleid naar andere ziekenhuizen.

De patiëntenzorg kwam voor alle duidelijkheid op geen enkel moment in het gedrang. In het operatiekwartier kon men, na een check-up van alle essentiële apparatuur, gelukkig blijven voortwerken. Vrijdagochtend liet het ziekenhuis weten dat alle consultaties en opnames gewoon kunnen plaatsvinden zoals gepland. De activiteiten in het Huis van Beweging moeten wel tijdelijk verhuizen naar vergaderzalen binnen het ziekenhuis zelf.

In Az Groeninge Kortrijk!!

Geplaatst door Isabelle Legon op Donderdag 13 augustus 2020

"Door de grote hoeveelheid regen op korte termijn konden omliggende waterwegen de toevoer niet slikken", duidt AZ Groeninge vrijdag in een persbericht. "Op verschillende plaatsen kregen we daardoor water binnen. Dankzij de grote inzet van al onze medewerkers en de brandweer kregen we de situatie vrij snel onder controle. De continuïteit van de patiëntenzorg kwam nooit in het gedrang, de patiënten hebben niets van het voorval gemerkt."

Pottelberg in mum van tijd 20 centimeter onder water

Ook bij fitnesszaak Basic Fit op de Pottelberg liep het water massaal binnen. Verschillende sportievelingen waren nog aan het trainen toen het water hen verraste. Ook bij Basic Fit dreigt de schade aanzienlijk te zijn, niet alleen aan de infrastructuur, maar ook aan de fitnesstoestellen.

"Wij zijn open tot 22.30 uur. Dus er was nog vrij veel volk in de zaak aanwezig toen het water opeens spontaan uit de vloer omhoog leek te komen", vertelt een aangeslagen medewerker. "De rioleringen konden het regenwater blijkbaar niet meer slikken, waardoor het door de afvoerputjes in de fitnesszaal omhoog kwam. In geen tijd stond het water meer dan 20 centimeter hoog. Sommige klanten kregen niet eens de tijd om naar buiten te lopen. Ik heb niet gepanikeerd en heb hen verzameld op ons hoger gelegen podium, waarna ze een voor een op een rustige manier geëvacueerd werden."

Om middernacht stonden verschillende Basic Fit-medewerkers nog te wachten tot het water zou zakken, voor ze aan de opkuis konden beginnen. "De kans dat we morgen open kunnen, is dus heel klein", klinkt het.

Bij trampolinepark Jump kwam hel wat water binnen. De trampolines zelf bleven gelukkig gespaard., AN
Bij trampolinepark Jump kwam hel wat water binnen. De trampolines zelf bleven gelukkig gespaard. © AN

De buren van trampolinepark Jump kregen al evenzeer binnenlopend water te slikken, al valt de schade daar beter mee. "De hele inkom staat blank", toont verantwoordelijke Céline Kesteloot. "Gelukkig hebben we hier geen elektronica of zo staan. De vuilbakken in de toiletten zijn op drift geraakt en we hebben hier hoogstwaarschijnlijk nog wel de rest van de nacht werk. Maar als er geen regen meer bij valt, denk ik wel dat we morgen open kunnen." In de speelzaal zelf bleek het dak op verschillende plaatsen te lekken. Maar die schade is verwaarloosbaar volgens de medewerkers. Céline kreeg bovendien spontaan hulp van een paar vriendinnen.

Indoorspeelplein Woopahoo kreeg het zwaarder te verduren. "De binnenspeeltuin bleef gespaard, maar in de bureaus is er veel schade. Alle elektronica zal wellicht kapot zijn, net zoals de houten vloeren. In een mum van tijd stond het water hier 20 centimeter hoog. Ik was net van plan om in mijn bed te kruipen toen mijn bazin belde met de vraag of ik hier een kijkje kon komen nemen. Dit wordt een nachtje doorwerken", verzucht verantwoordelijke Sabrina Vervaeke. "Of we morgen open kunnen, is afwachten. Maar hopelijk wel." Ook Immo Pottelberg en restaurant Ripasso kregen verschillende centimeters water binnen.

Donderdagnacht werd nog alles op alles gezet bij Woopahoo om de zaak op te ruimen., AN
Donderdagnacht werd nog alles op alles gezet bij Woopahoo om de zaak op te ruimen. © AN

Meer dan een meter water onder spoorwegbrug

Onder de spoorwegbrug aan de Burgemeester Felix de Bethunelaan, traditioneel een punt dat het water niet kan slikken, stonden donderdagavond omstreeks 22.30 uur ook twee auto's volledig onder water. De beide bestuurders en hun passagiers konden zichzelf net op tijd in veiligheid brengen.

De bestuurder en zijn passagier konden zich gelukkig in veiligheid brengen. Ze werden verrast door het snel stijgende water., AN
De bestuurder en zijn passagier konden zich gelukkig in veiligheid brengen. Ze werden verrast door het snel stijgende water. © AN

"De mensen van de eerste wagen dachten blijkbaar dat het water niet zo diep was", vertelt Henri Goussaert. De jongeman was getuige van het tafereel. Hij wilde van zijn vakantiejob in Rollegem naar zijn vriendin enkele straten verderop. Maar hij besliste wijselijk om een omweg te maken.

"Eens ze zich realiseerden dat ze een fout gemaakt hadden, probeerden ze nog achteruit te rijden. Maar hun wagen slipte telkens weer naar beneden. Op een bepaald moment heeft de motor het gewoon begeven. Het water kwam zo snel op, dat de twee het dak van hun wagen moesten op vluchten. Op een bepaald moment stak dat nog amper tien centimeter boven de waterspiegel uit."

Niet veel later onderging een tweede chauffeur hetzelfde lot. Enkele brandweermannen probeerden de rioolputten open te leggen, zodat het water kon weg stromen. Maar in eerste instantie zonder succes. Gelukkig zakte het water al snel uit zichzelf. De wagens zullen wellicht getakeld moeten worden.

Aan café Den Bras in de Burgemeester Reynaertstraat ging de hevige wind aan de haal met een van de parasols. Toen iemand die wilde weghalen, werd hij net niet meegesleurd door de felle rukwinden. En in Kooigem tot slot liepen drie woningen volledig onder nadat het overtollige water van akkers binnenstroomde.

In deelgemeente Heule sneuvelde dan weer een oude wilg in het Tinekesbos. Ook een omheining iets verderop bezweek door de felle wind. Wat verder kwam een tak van een haagbeuk voor een garage te liggen en een trampoline belandde op het terras van de buren. Ook Heule bleef dus niet gespaard van het hevige warmteonweer.

In Heule knapte de stam van een oude wilg door de felle wind., ST
In Heule knapte de stam van een oude wilg door de felle wind. © ST

1722 voor niet-dringende hulp

Hulpverleningszone Fluvia had donderdagavond met tientallen oproepen voor wateroverlast vanzelfsprekend de handen vol. Via de communicatiekanalen van de Stad Kortrijk wordt opgeroepen om geduld te hebben en 1722 op te bellen voor niet-dringende hulp, zoals een omgewaaide boom. Het noodnummer 112 moet zo goed mogelijk gevrijwaard blijven voor mensen in gevaar. Uit het overzicht van de interventies blijkt dat vooral grondgebied Kortrijk zwaar is getroffen door het onweer.

(OV/AN/CLL)

Het onweer van donderdagavond trok vrij kort over de regio Kortrijk, maar er viel wel veel regen op korte tijd uit de lucht. Velen snakten naar verkoeling, maar op verschillende plaatsen in het zuiden van de provincie zorgde het onweer voor wateroverlast en andere stormschade. Op beelden die massaal op sociale media gedeeld worden, is duidelijk te zien hoe het water meerdere gangen in het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge blank zet. Een afvoerbuis van het dak sloeg plots los en raakte een vals plafond, waardoor er duizenden liters water naar binnen kon stromen. Vrij snel werd de afvoerbuis, met hulp van de brandweer, opnieuw op de juiste plaats geduwd. Vooral de kelder, waar onder meer de kleedkamers en de apotheek zijn gevestigd, kreeg het zwaar te verduren. Hoe groot de schade in het ziekenhuis is, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Medische toestellen zijn alleszins niet geraakt. Het ziekenhuis kondigde donderdagavond even het rampenplan af en riep vrij snel extra personeel op. De spoeddienst van AZ Groeninge bleef uiteindelijk toch grotendeels operationeel maar dringende hulp, zoals de ambulances, werd wel tijdelijk omgeleid naar andere ziekenhuizen. De patiëntenzorg kwam voor alle duidelijkheid op geen enkel moment in het gedrang. In het operatiekwartier kon men, na een check-up van alle essentiële apparatuur, gelukkig blijven voortwerken. Vrijdagochtend liet het ziekenhuis weten dat alle consultaties en opnames gewoon kunnen plaatsvinden zoals gepland. De activiteiten in het Huis van Beweging moeten wel tijdelijk verhuizen naar vergaderzalen binnen het ziekenhuis zelf."Door de grote hoeveelheid regen op korte termijn konden omliggende waterwegen de toevoer niet slikken", duidt AZ Groeninge vrijdag in een persbericht. "Op verschillende plaatsen kregen we daardoor water binnen. Dankzij de grote inzet van al onze medewerkers en de brandweer kregen we de situatie vrij snel onder controle. De continuïteit van de patiëntenzorg kwam nooit in het gedrang, de patiënten hebben niets van het voorval gemerkt."Ook bij fitnesszaak Basic Fit op de Pottelberg liep het water massaal binnen. Verschillende sportievelingen waren nog aan het trainen toen het water hen verraste. Ook bij Basic Fit dreigt de schade aanzienlijk te zijn, niet alleen aan de infrastructuur, maar ook aan de fitnesstoestellen. "Wij zijn open tot 22.30 uur. Dus er was nog vrij veel volk in de zaak aanwezig toen het water opeens spontaan uit de vloer omhoog leek te komen", vertelt een aangeslagen medewerker. "De rioleringen konden het regenwater blijkbaar niet meer slikken, waardoor het door de afvoerputjes in de fitnesszaal omhoog kwam. In geen tijd stond het water meer dan 20 centimeter hoog. Sommige klanten kregen niet eens de tijd om naar buiten te lopen. Ik heb niet gepanikeerd en heb hen verzameld op ons hoger gelegen podium, waarna ze een voor een op een rustige manier geëvacueerd werden."Om middernacht stonden verschillende Basic Fit-medewerkers nog te wachten tot het water zou zakken, voor ze aan de opkuis konden beginnen. "De kans dat we morgen open kunnen, is dus heel klein", klinkt het. De buren van trampolinepark Jump kregen al evenzeer binnenlopend water te slikken, al valt de schade daar beter mee. "De hele inkom staat blank", toont verantwoordelijke Céline Kesteloot. "Gelukkig hebben we hier geen elektronica of zo staan. De vuilbakken in de toiletten zijn op drift geraakt en we hebben hier hoogstwaarschijnlijk nog wel de rest van de nacht werk. Maar als er geen regen meer bij valt, denk ik wel dat we morgen open kunnen." In de speelzaal zelf bleek het dak op verschillende plaatsen te lekken. Maar die schade is verwaarloosbaar volgens de medewerkers. Céline kreeg bovendien spontaan hulp van een paar vriendinnen.Indoorspeelplein Woopahoo kreeg het zwaarder te verduren. "De binnenspeeltuin bleef gespaard, maar in de bureaus is er veel schade. Alle elektronica zal wellicht kapot zijn, net zoals de houten vloeren. In een mum van tijd stond het water hier 20 centimeter hoog. Ik was net van plan om in mijn bed te kruipen toen mijn bazin belde met de vraag of ik hier een kijkje kon komen nemen. Dit wordt een nachtje doorwerken", verzucht verantwoordelijke Sabrina Vervaeke. "Of we morgen open kunnen, is afwachten. Maar hopelijk wel." Ook Immo Pottelberg en restaurant Ripasso kregen verschillende centimeters water binnen.Onder de spoorwegbrug aan de Burgemeester Felix de Bethunelaan, traditioneel een punt dat het water niet kan slikken, stonden donderdagavond omstreeks 22.30 uur ook twee auto's volledig onder water. De beide bestuurders en hun passagiers konden zichzelf net op tijd in veiligheid brengen. "De mensen van de eerste wagen dachten blijkbaar dat het water niet zo diep was", vertelt Henri Goussaert. De jongeman was getuige van het tafereel. Hij wilde van zijn vakantiejob in Rollegem naar zijn vriendin enkele straten verderop. Maar hij besliste wijselijk om een omweg te maken."Eens ze zich realiseerden dat ze een fout gemaakt hadden, probeerden ze nog achteruit te rijden. Maar hun wagen slipte telkens weer naar beneden. Op een bepaald moment heeft de motor het gewoon begeven. Het water kwam zo snel op, dat de twee het dak van hun wagen moesten op vluchten. Op een bepaald moment stak dat nog amper tien centimeter boven de waterspiegel uit."Niet veel later onderging een tweede chauffeur hetzelfde lot. Enkele brandweermannen probeerden de rioolputten open te leggen, zodat het water kon weg stromen. Maar in eerste instantie zonder succes. Gelukkig zakte het water al snel uit zichzelf. De wagens zullen wellicht getakeld moeten worden. Aan café Den Bras in de Burgemeester Reynaertstraat ging de hevige wind aan de haal met een van de parasols. Toen iemand die wilde weghalen, werd hij net niet meegesleurd door de felle rukwinden. En in Kooigem tot slot liepen drie woningen volledig onder nadat het overtollige water van akkers binnenstroomde.In deelgemeente Heule sneuvelde dan weer een oude wilg in het Tinekesbos. Ook een omheining iets verderop bezweek door de felle wind. Wat verder kwam een tak van een haagbeuk voor een garage te liggen en een trampoline belandde op het terras van de buren. Ook Heule bleef dus niet gespaard van het hevige warmteonweer.(OV/AN/CLL)