Kapel vernield door niesbui, burgemeester zoekt uit wie eigenaar is

Langs de Prinsenstraat in Wervik werd zaterdagmorgen een oude kapel aangereden. Dat gebeurde toen een automobiliste plots heel hard moest niezen en daardoor de controle over het stuur verloor. Op de plaats van het ongewoon verkeersongeval is het zone 30. De bestuurster werd niet gewond. De schade aan haar auto is zeer aanzienlijk.

De schade aan de kapel in de Rapetstraat is haanzienlijk. De kapel staat aan de inrit van een boerderij. © MV

Door Erik De Block

Burgemeester Youro Casier (SP.A) liet ondertussen door de stadsdiensten uitzoeken wie de eigenaar van die kapel eigenlijk is. “Eind de jaren zestig is er grond onteigend voor de verbreding van de Prinsenstraat”, aldus de burgemeester. “Op het nieuwe rooilijnplan staat de kapel voor 80 procent op het openbaar domein. Iemand van onze ambtenaren heeft ondertussen een van de eigenaars van de kapel gesproken. Er zijn geen schenkingen gedaan of er is niks op papier terug te vinden over deze kapel. Ze werd als het ware onteigend. Begin de jaren 70 was er een akkoord dat de stad Wervik de kapel ging verplaatsen in de weide, maar deze was blijkbaar niet stabiel genoeg en men is er af gebleven.”

Schepencollege beslist

De kapel staat aan de inrit van een boerderij en aan de rand van een grote weide waar er in de toekomst nieuwe woningen komen. “De familie is bezig met de ontwikkeling van de bouwgronden en de ontwikkelaar van deze gronden zou de kapel graag weg willen”, zegt Youro Casier.

Wat er nu uiteindelijk gaat gebeuren met die kapel, zal worden besproken op het schepencollege. “Op basis van het advies van de bevoegde dienst gaan we dan een beslissing nemen”, aldus de burgemeester.

De kapel werd halfweg de jaren vijftig gebouwd in opdracht van Omer Vantomme en Irène Maertens, die toen op de hoeve woonden. Tussen 1980 en 2000 wapperden daar in de Meimaand Mariamaand jaarlijks de Mariavlaggen. Maurice Bostyn woonde vlakbij en liet er dagelijks kaarsen branden. Hij deed dit tot zijn vertrek naar het rusthuis.

Tweemaal gestolen

“In de kapel stond het beeld van Onze Lieve Vrouw van Dadizele omdat de opdrachtgevers afkomstig waren van Dadizele”, aldus Rufin Bostyn. “Verschillende van hun nakomelingen wonen nu nog in Dadizele. Dat beeld werd een 20tal jaar geleden gestolen en daar werd aangifte van gedaan bij de politie. Een tweede beeld werd eveneens gestolen. De ruit werd dan verbrijzeld omdat de nis gesloten was. Oorspronkelijk was ze niet gesloten en werd het beeld er zo maar uitgehaald. Nu staat er een klein beeldje van Onze Lieve Vrouw van Lourdes in, een gift van een buurvrouw.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.